Statul acordă noi ajutoare financiare crescătorilor de animale, pentru a sprijini industria. Ce sume pot primi aceștia

Statul acordă noi ajutoare financiare crescătorilor de animale, pentru a sprijini industria. Ce sume pot primi aceștia
Foto: Pixabey

Vineri, Guvernul a dat undă verde schemei de ajutor de stat cu scopul de a suporta cheltuielile administrative legate de întocmirea și menținerea registrului genealogic, precum și costurile asociate testelor utilizate pentru evaluarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal pe an

Conform informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii, ajutoarele de stat sunt acordate sub forma de servicii subvenționate către microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi individuale și familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice care dețin atestat de producător și, după caz, persoane juridice care activează în sectorul producției de produse agricole.

Nivelul de sprijin acordat prin ajutorul de stat poate ajunge până la 100% din costurile administrative asociate întocmirii și menținerii registrelor genealogice, iar în cazul testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al animalelor din fermă, sprijinul poate fi de până la 70% din costurile aferente acestor teste, scrie Adevarul.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal pe an, pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, este de maximum:

  • 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvine;
  • 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine și caprine;
  • 100 lei pentru specia porcine.

Valoarea ajutorului de stat pentru testele genetice la animale

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testele efectuate în vederea determinării calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului este următoarea:

  • Pentru testarea performanțelor producției de lapte și carne la rasele de animale din speciile taurine și bubaline, suma maximă este de 140 lei pe cap de animal/an pentru testarea performanțelor producției de lapte și 60 lei pe cap de animal/an pentru testarea performanțelor producției de carne.
  • Pentru testarea performanțelor producției de lapte și carne la rasele cu lână fină, suma maximă este de 35 lei pe cap de animal/an pentru ambele teste.
  • Pentru testarea performanțelor producției de lână la rasele cu lână fină, suma maximă este de 30 lei pe cap de animal/an.
  • Pentru testarea performanțelor producției de piei la rasele de animale din speciile ovine și caprine, suma maximă este de 36 lei pe cap de animal/an.

Plafonul alocării pentru ajutoare de stat în perioada 2024-2027

Suma totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei sunt destinate speciilor taurine, bubaline, porcine și ecvine, iar 387.669.990 lei sunt alocate speciilor ovine și caprine, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Pentru perioada cuprinsă între 1 iulie și 31 decembrie 2023, suma alocată ajutorului de stat este de maximum 39.000.000 lei, împărțită în două categorii. Astfel, 16.926.000 lei sunt destinați speciilor taurine, bubaline, porcine și ecvine, iar 22.074.000 lei sunt alocati speciilor ovine și caprine. Aceste sume sunt constituite din 24.000.000 lei credite bugetate, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine și 13.584.000 lei pentru speciile ovine și caprine, iar restul până la 39.000.000 lei, adică 15.000.000 lei, sunt credite de angajament.

Pentru anii 2024-2027, sumele alocate de la bugetul de stat pentru plata ajutoarelor de stat vor fi aprobate anual prin Hotărâre de Guvern (HG). Aceste sume vor fi asigurate de la bugetul de stat, în limitele prevăzute în bugetul aprobate Ministerului Agriculturii pentru fiecare an în parte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”