Statele balcanice recurg din nou la cărbune ca reacţie la explozia prețurilor la energie

Statele balcanice recurg din nou la cărbune ca reacţie la explozia prețurilor la energie
Sursa foto: Pixabay

Statele balcanice din sud-estul Europei se îndreaptă din nou către folosirea cărbunelui în timp ce încearcă să depășească situația generată de creșterea globală a prețurilor la energie, stârnind temeri în rândul ecologistilor că țările renunță la angajamentele de a elimina treptat cel mai poluant combustibil fosil.

Statele balcanice reiau producția de cărbune

Macedonia de Nord, cândva lider în atragerea investitorilor în energie regenerabilă, a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să deschidă două noi mine de cărbune pentru a furniza centrale electrice, scrie Reuters.

Ministerul Energiei a mai spus că dorește să cumpere 3 milioane de tone de cărbune din Kosovo, deși nu a fost semnat niciun acord.

„Odată cu declanșarea crizei energetice, nu doar noi, ci toate națiunile din Europa au crescut imediat producția de energie electrică din cărbune, deoarece este cea mai ieftină și mai sigură (sursă)”, a declarat Vasko Kovacevski, CEO al companiei de stat.

Dar ecologistii spun ca folosirea cărbunelui nu este raspunsul.

„Decarbonizarea este unul dintre pilonii agendei ecologice și depunem un plan pentru o mină de cărbune? Acest lucru este inacceptabil”, a spus Nevena Smilevska de la grupul ecologist Eko-svest din Skopje.

Noile mine de cărbune sunt Zivojno, aproape de centrala Bitola, în sudul țării, și Gushterica, lângă uzina Oslomej, în vest. Nici guvernul, nici ESM nu au spus când vor deschide sau cât vor produce cărbune.

Skopje plănuia inițial să elimine treptat cărbunele până în 2027, dar în ianuarie a împins acest lucru spre 2030.

Companiile occidentale, interesate de cumpărarea cărbunelui

Între timp, Kosovo a declarat că companiile străine – inclusiv din Germania – s-au interesat și ele despre cumpărarea cărbunelui. Kosovo are al cincilea cel mai mare depozit de lignit din lume, un cărbune moale al cărui conținut relativ scăzut de energie se traduce printr-o poluare deosebit de toxică atunci când este ars.

Serbia a declarat că crește producția de cărbune din cauza ploilor insuficiente pentru centralele hidroelectrice și că va importa 500 de tone de cărbune pe zi din Muntenegru.

Bosnia, singura țară din Balcani care exportă energie electrică, spune că va amâna planurile de închidere a centralelor pe cărbune din cauza prețurilor ridicate la energie și a impactului războiului din Ucraina.

La uzina Oslomej din Macedonia de Nord, o instalație solară de 10 megawați a fost construită recent ca parte a unui plan de înlocuire a cărbunelui.

Uniunea Europeană a interzis importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri din Rusia. Interdicția de cărbune va intra în vigoare din cea de-a două săptămână a lunii august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi