South Stream lasă Ucraina fără atuuri. Medvedev: Să înțeleagă că avem și alte căi de furnizare a gazului în Europa

South Stream lasă Ucraina fără atuuri. Medvedev: Să înțeleagă că avem și alte căi de furnizare a gazului în Europa
Foto: rian.ru

Președintele rus, Dmitri Medvedev, speră că proiectul privind gazoductul South Stream va primi “un suflu nou”, după ce Turcia și-a dat acordul pentru traversarea de către conductă a apelor sale teritoriale, și a lansat un avertisment către autoritățile de la Kiev, care, potrivit liderului de la Kremlin, ar trebui să ia în considerare acest lucru în negocierile privind prețul gazelor rusești.

„Trebuie să ținem seama de acest factor important când luăm decizii importante, inclusiv cele legate de Ucraina. Partenerii noștri trebuie să înțeleagă că Gazprom are mai multe variante pentru alimentarea Europei cu gaze”, a spus, marți, președintele rus, în cadrul unei întâlniri cu președintele Gazprom, Alexei Miller.

Potrivit liderului rus, abilitatea de a transporta gaze în Europa fără a tranzita Ucraina poate modifica semnificativ prețul aplicat de Ucraina pentru gazele care trec prin conductele din acestă țară, anunță rian.ru.

De aproape 18 luni Kievul negociază pentru a obține un preț redus pentru gazele importate din Rusia. Moscova ar fi de acord cu o reducere de preț, dar cere în schiimb controlul asupra gazoductelor din Ucraina. Cele două părți nu exclud în acest moment formarea, în urma negocierilor, a unui consorțiu comun care să controleze aceste conducte, dar alcătuirea acestei asocieri nu este încă bine definită.

Potrivit președintelui Medvedev aprobarea primită de South Stream din partea Turciei va “va da un nou suflu” proiectului, iar președintele Gazprom declară că “permisiunea Turciei a înlăturat orice obstacol în calea demarării proiectului”.

Milner a mai spus că construcția la partea submarină a conductei nu va mai începe așa cum era programat în 2013, ci la sfârșitul lui 2012.

Proiectul South Stream este soluția Rusiei pentru a reduce dependența consumatorilor finali euroopeni de țările de tranzit, în special Ucraina. O parte a conductei va trece pe fundul Mării Negre prin apele teritoriale turcești și va lega Rusia de Bulgaria. Lungimea totală a părții submarine este de 900 de kilometric, iar adâncimea cea mai mare la care va fi pozată conducta este de doi kilometri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)