Potrivit unui sondaj efectuat de BNR, 64% dintre firme nu ar accesa un credit în lei, iar 68% nu ar contracta o finanţare în euro, indiferent de cost. Acest lucru înseamnă că firmele vor să-și mențină sau chiar să-și reducă gradul de îndatorare bancară.
Sondajul privește accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea lor de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile. Conform acestuia, „capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, dar cunoaşte o îmbunătăţire comparativ cu exerciţiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 şi 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un şoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere”.
Analiza a fost realizată în baza răspunsurilor date de aproximativ 10 500 de companii nefinanciare, perioada investigată fiind octombrie 2014 – martie 2015. 62% dintre companii au raportat că nu au solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada menţionată.
Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanțare de la bănci şi/sau IFN sunt cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale. 44% dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanţare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului. Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut.
Potrivit aceluiași sondaj, cele mai presante probleme pentru companii sunt fiscalitatea, concurenţa şi lipsa cererii.