ŞOC pe piaţa bancară: Directorul ING va demisiona ca urmare a scandalului de spălare de bani şi finanţare a terorismului. Decizii drastice luate la vârf
ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare cu prezenţă şi în România, se află în centrul unui scandal uriaş după ce în 4 septembrie justiţia olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească 775 milioane de euro.
ING a anunţat că directorul financiar, Koos Timmermans, va demisiona în urma problemele apărute ca urmare a acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţare a terorismului. Plecarea directorului financiar al ING este un răspuns „potrivit” al băncii la eșecul de a preveni spălarea banilor de ani de zile, a declarat, astăzi, ministrul olandez al Finanțelor, Wopke Hoekstra, într-o scrisoare adresată Parlamentului, conform financialintelligence.ro.
În cazul acestui scandal, procurorii au acuzat grupul financiar de încălcarea legislaţiei olandeze în materie de prevenire a spălării banilor şi finanţarea terorismului, „în mod structural şi timp de mai mulţi ani” prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor între 2010 şi 2016.
Din suma de 775 de milioane de euro pe care trebuie să o plătească ING, 675 milioane de euro este considerată o amendă, iar restul 100 milioane de euro reprezintă o redresare pentru beneficii obţinute în manieră ilicită.
Acest anunţ reprezintă o schimbare radicală de viziune a grupului olandez după ce în urma izbucnirii scandalului afirma că nicio persoană individuală nu este responsabilă şi a luat deja măsuri disciplinare împotriva a zece dintre angajaţii săi şi a adoptat mecanisme mai performante pentru a verifica tranzacţiile şi clienţii.
În plus, s-a decis şi ca niciun membru al Board-ului ING să nu primească bonus de perfomanţă pentru 2018, a informat banca olandeză.
La această schimbare au contribuit semnificativ şi criticile din spaţiul public, inclusiv de la cel mai înalt nivel precum premierul Mark Rutte şi ministrul de Finanţe Wopke Hoekstra.
Reacţia ING este similară cu cea din martie, când a anunţat iniţial că remuneraţia directorului său general Ralph Hamers va creşte cu 50% apoi, în urma scandalului, a retractat anunţul după cinci zile.