Toate privirile investitorilor de pe burse, pieţe valutare și de obligaţiuni sunt îndreptate săptămâna aceasta asupra celor opt judecători ai Curții Constituționale Federale a Germaniei, care își vor anunța miercuri decizia în privința compatibilității fondului de urgență al zonei euro cu constituța acestei țări, decizie considerată crucială în cadrul planurilor anticriză ale liderilor europeni, relatează The Guardian.
Curtea Constituțională de la Karlsruhe se află sub presiune internațională pentru a vota în favoarea mecanismului European de stabilitate și a pactului fiscal, iar o decizie nefavorabilă ar putea conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin.
”Curtea constituțională germană nu își poate permite să fie văzută altfel decât independentă, dar de asemenea, nu își poate permite să fie considerată ca mecanismul care a dus la căderea guvernului. Vor trebui să facă cercul pătrat, cu alte cuvinte să nu doboare guvernul și să-și demonstreze independența”, a declarat Constanze Stelzenmüller, asociat senior pe probleme transatlantice în cadrul German Marhsall Fund, din Berlin.
Decizia de miercuri este așteptată pentru a da undă verde mecanisului de Mecanismului European de Stabilitate şi pentru ratificarea pactului fiscal. Dacă hotărârea va fi favorabilă s-ar putea ajunge însă la unele limitări, cum ar fi condiționarea în totalitate sau parțială a aplicării deciziei de modificarea constituției germane.
Curtea ”este foarte independentă și întotdeauna poate produce suprize. Nimeni nu știe ce se va întâmpla pe 12 septembrie”, a declarat, pentru The Observer, o sursă din interiorul guvernului, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Un sondaj publicat vineri de Spiegel Online a arătat faptul că 54% dintre germani s-au declarat în favoarea blocării legislației privind cele două proiecte de către curte, reflectând nemulțumirea în creștere a opiniei publice față de programele de salvare financiară.