În perioada iulie 2021 – iulie 2022, costul gazelor și al energiei electrice a crescut cu 38% în întreaga Europă, anunță Le Figaro.
Sindicatele fac apel la guvernele europene, care se vor întâlni la sfârșitul acestei săptămâni la Praga pentru a discuta probleme energetice, să „pună capăt creșterii nesustenabile a prețurilor”.
Creșterea prețurilor la electricitate și gaze face ca facturile la energie să devină „inaccesibile” pentru milioane de europeni, a avertizat marți Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) într-o declarație.
„Aproximativ 9,5 milioane de lucrători se luptau deja să își plătească facturile de energie” înainte ca inflația să urce la un nivel record de 9,1% în august, de la an la an, în zona euro, a declarat CES, citând un studiu al Institutului European al Sindicatelor.
Din iulie 2021 până în iulie 2022, costul gazelor și al electricității a crescut cu 38% în Europa „și continuă să crească”.
Ca urmare, în șaisprezece state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv în Franța, „lucrătorii plătiți cu salariul minim trebuie să pună deoparte echivalentul unei luni de salariu sau mai mult pentru a-și menține locuințele iluminate și încălzite”, se plâng sindicatele. Până în 2021, acest lucru se va întâmpla în doar opt din cele 27 de state membre ale UE.
În 2022, un muncitor estonian va trebui să lucreze cu 26 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-și plăti factura anuală de energie, iar un muncitor olandez cu 20 de zile mai mult.
În Slovacia, Grecia, Republica Cehă și Italia, „factura medie anuală la energie este acum mai mare decât o lună de salariu pentru un lucrător plătit la salariul mediu” din țara sa, precizează CES.
„Când factura anuală costă mai mult decât salariul pe o lună, nu există trucuri pentru a economisi bani. Aceste prețuri sunt acum pur și simplu inaccesibile pentru milioane de oameni”, a declarat Esther Lynch, secretar general adjunct al CES, citată în declarație.
Prin urmare, sindicatele fac apel la guvernele europene, care se vor întâlni la sfârșitul acestei săptămâni la Praga pentru a discuta probleme energetice, să „pună capăt creșterii nesustenabile a prețurilor”.
Într-un plan în șase puncte adresat factorilor de decizie de pe continent, aceștia solicită creșteri salariale, în special a salariului minim.
CES solicită, de asemenea, plafonarea facturilor la energie și o taxă pe „profiturile excepționale” ale companiilor energetice.
Parisul și Berlinul au făcut presiuni în ultimele zile pentru o „contribuție” simplă, neimpozabilă, din partea acestor companii. „Politicienii trebuie să se ocupe de această criză înainte ca ea să coste vieți în această iarnă”, insistă Esther Lynch.