Este sfârșitul erei nucleare în Germania. Sâmbătă, 15 aprilie, vor fi deconectate ultimele trei centrale nucleare, punând capăt unei industrii care a furnizat o cantitate colosală de electricitate mai mult de 60 de ani. Decizia de a închide toate centralele nucleare este disputată între cei care susțin închiderea minelor de cărbune și folosirea energiei nucleare și cei care se tem pentru un dezastru ecologic radioactiv.
Germany’s remaining nuclear power plants will be shut down on Saturday, marking the end of a tumultuous relationship with the technology.
Critics worry about what the closure could mean for the country’s move to cleaner energy, @carolynnlook reports pic.twitter.com/2rKamTf2Xb
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) April 14, 2023
Centralele Isar II (Bavaria), Neckarwestheim (Baden-Wuerttemberg) şi Emsland (Saxonia Inferioară), vor ieşi din funcţiune, în timp ce Berlinul îşi pune în aplicare planul său de a produce energie electrică complet regenerabilă până în 2035. După ani de amânări, Germania s-a angajat să renunţe definitiv la energia nucleară după cuteremurul de la Fukushima din 2011, care a provocat un dezastru nuclear depășit doar de cel de la Cernobîl.
Ministrul Mediului, Steffi Lemke, a motivat decizia prin eliminarea riscurilor asociate cu producerea energiei nucleare.
„Riscurile energiei nucleare nu pot fi ținute sub control. De aceea, eliminarea combustibilului nuclear face ca țara noastră să fie mai sigură și să evite producerea mai multor deșeuri nucleare”, a declarat Lemke, potrivit www.dw.com.
Renunţarea definitivă la energie nucleară în Germania a fost amânată în 2022, din cauza războiului din Ucraina, care a obligat Germania să nu mai importe combustibil din Rusia. Preţurile au crescut vertiginos şi au existat temeri că va exista o criză energetică globală – dar acum Germania este din nou încrezătoare în ceea ce priveşte aprovizionarea sa cu gaze şi extinderea surselor regenerabile de energie.
Arnold Vaatz, fost deputat al partidului Creştin-Democrat (CDU) al lui Merkel, spune că decizia a fost, de asemenea, menită să influențeze alegerile din landul Baden Wuerttemberg, unde această problemă face jocul Verzilor.
Ultimele trei centrale rămase funcţionale au contribuit cu doar 5% la producţia de electricitate din Germania în primele trei luni ale anului, potrivit Ministerului Economiei. În același timp, 44% au provenit din surse regenerabile, potrivit datelor biroului federal de statistică. Cu toate acestea, două treimi dintre germani sunt în favoarea prelungirii duratei de viaţă a reactoarelor sau a reconectării centralelor vechi la reţea. Doar 28% dintre germani susțin scoaterea din funcțiune a centralelor nucleare.
Specialiștii în energie spun că Germania va trebui să revină în cele din urmă la energia nucleară dacă dorește să elimine treptat combustibilii fosili şi să îşi atingă obiectivul de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră în toate sectoarele până în 2045, deoarece energia eoliană şi solară nu vor acoperi în totalitate cererea.
„Prin renunţarea treptată la energia nucleară, Germania se angajează la cărbune şi gaz, deoarece nu există întotdeauna suficient vânt sau soare„, a declarat Rainer Klute, şeful asociaţiei non-profit pro-energie nucleară Nuklearia.