Semnal de alarmă şocant de la cercetătorii britanici: Omenirea trăiește pe datorie

Semnal de alarmă şocant de la cercetătorii britanici: Omenirea trăiește pe datorie
Foto: libertatea.ro

O organizatie neguvernamentala anunţă că omenirea a început să trăiască „pe datorie”, informează B1 TV.

Calculul se bazeaza pe raportul dintre două aspecte esențiale: cererea omenirii în materie de resurse și capacitatea planetei de a răspunde la această solicitare.

Ziua depășirii este data de la care consumul de resurse depășește posibilitatea planetei de a-și reface resursele și de a absorbi deșeurile, cum ar fi emisiile de gaz de seră.

Populația globului a consumat până la 13 august 2015 resursele pe care planeta le poate produce fără a compromite procesul de dezvoltare durabilă, susține organizația neguvernamentală Global Footprint Network.

Cercetătorii atrag atenţia că, de astăzi, omenirea începe să trăiasca „pe datorie”.

În acest context, Global Footprint Network trage în fiecare an un semnal de alarmă referitor la consecințele pe care le are acest consum în exces a resurselor: creșterea concentrației de dioxid de carbon în atmosferă, care duce la schimbări climatice, reducerea resurselor de apă, despăduriri, pierderi în privința biodiversității.

Prin urmare, organizația pledează pentru măsuri viguroase pentru stoparea acestei tendințe.

Potrivit cercetătorilor, Canada, statele din Peninsula Scandinavă, Rusia, Țările Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud și unele state din Africa pot fi catalogate drept „creditori”, deoarece resursele din aceste zone depăşesc capacitatea umană de consum.

La polul opus se situează SUA, China și mai multe state europene, „debitorii”, a căror disponibilitate de a consuma resursele este cu 150% mai mare decât biocapacitatea. România, ca și Bulgaria, se numără printre „creditori”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`