ALERTĂ! Aproape 28.000 de tone de semințe de floarea soarelui provenind din România, depistate cu depășiri ale limitei de pesticid metalaxil: Marfa e sigilată în Portul Constanța

ALERTĂ! Aproape 28.000 de tone de semințe de floarea soarelui provenind din România, depistate cu depășiri ale limitei de pesticid metalaxil: Marfa e sigilată în Portul Constanța
Foto: pixabay.com

EXCLUSIV ONLINE // Peste 27.900 de tone de semințe de floarea soarelui provenind din România au fost depistate cu depășiri ale limitei maxime admise din pesticidul metalaxil, au transmis reprezentanțiii Ministerul Agriculturii. Precizările vin în contextul în care Certificarea Europeană pentru Siguranța Ingredientelor Furajere (EFISC-GTP) a emis o alertă cu privire la un risc privind depășirea limitelor admise de metalaxil în semințele de floarea soarelui provenite din România.

Potrivit Ministerului Agriculturii, este vorba despre 27.929,517 tone, destinate exportului către Portugalia și Turcia. 11.000 de tone din cantitatea totală au au fost deja transportate în Portugalia, fiind procesate la destinație, în timp ce diferența a fost sigilată într-un depozit din Portul Constanța.

În urma notificărilor primite de la Punctul Național de Contact al Sistemului Rapid de Alertă în Alimente și Furaje (SRAFF), inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare au identificat o cantitate de 27.929,517 tone semințe floarea soarelui, cu originea România, destinată exportului către Portugalia şi Republica Turcă, la care în urma analizelor de laborator s-au depistat depășiri ale limitei maxime admise pentru substanța activă metalaxil, cantitate provenită de la doi operatori economici.

Din cantitatea totală de semințe de floarea soarelui, o parte însemnând 11.971,850 tone, care era deja transportată în Portugalia, a fost procesată la destinație.

Diferența de 15.957,667 tone a fost sigilată de inspectorii Oficiului Fitosanitar Constanța, într-un depozit din Portul Constanța. Din această cantitate, 60 de tone urmează să fie distruse prin ardere conform contractului cu un operator economic autorizat, iar restul a fost procesată ca ulei industrial”, se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`