Șeful ROMPAN: Vânzările de cozonaci merg mai lent. Puterea de cumpărare a populaţiei a mai scăzut. Oamenii nu mai cumpără cu căruţul, cumpără doar cu coşul sau nu mai cumpără cu coşul, ci cu mâna
Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, a declarat că vânzările de cozonaci merg mai lent acum, chiar dacă prețurile au rămas similare celor de la Paște, deoarece a scăzut puterea de cumpărare a populaţiei. Prețurile variază între 12 lei și 80 lei kilogramul, în funcţie de umplutură și gramaj.
Românii cumpără mai puțini cozonaci
„Oferta noastră cred că de data aceasta va fi mai mare decât cererea. Mi-e tare teamă că mai rămânem cu stocuri, pentru că simţim şi noi în piaţă că puterea de cumpărare a populaţiei a mai scăzut şi atunci vânzările merg mai lent. Nu mai cumpără cu căruţul, cumpără doar cu coşul sau nu mai cumpără cu coşul, ci ia cu mâna. Preţurile însă sunt la fel ca la Paşte. Nu avem modificări. Grâu este suficient în ţară, n-avem probleme de asigurare cu grâu, deci nici preţul nu vedem să mai crească”, a declarat Aurel Popescu, pentru Agerpres.
El a mai afirmat că între 7 și 7,5 milioane de cozonaci sunt produși în această perioadă, din care până în 10% merg la export: „Suntem în toate ţările, suntem prezenţi peste tot, nu numai în zone unde sunt români. În Anglia s-au obişnuit să vină la magazinul românesc să cumpere cozonaci”.
Biscuiții și cozonacii nu sunt cuprinşi în creşterea TVA
Popescu a mai precizat că biscuiții și cozonacii nu sunt cuprinşi în creşterea TVA de la 9% la 19%, cum se va întâmpla cu produsele care au zahăr adăugat, începând de anul viitor.
„Ne-am zbătut şi am reuşit să salvăm cozonacii şi biscuiţii, ca să nu fie cuprinşi în creşterea TVA de la 9 la 19%, pentru că asta ar fi însemnat o creştere la raft de cel puţin 10%, iar pentru cei care lucrează cu distribuitori, poate şi cu 15%. Deci nu avem probleme pe zona de cozonaci şi biscuiţi.
Aici, însă, Ministerul Agriculturii trebuie să stabilească ce intră în categoria cozonaci şi ce intră în categoria biscuiţi. În accepţiunea noastră a specialiştilor din industria alimentară, la biscuiţi, de exemplu, ar trebui să intre şi sticks-urile, grisinele, ori aici nu e vorba de zahăr, nu vorbim de TVA, dar grupa trebuie stabilită foarte atent. Am rugat Ministerul Agriculturii să reglementeze acest lucru, pentru că, dacă scapă vreun produs din codul CAEN respectiv, dacă vreau să fac o investiţie în stickuri, în grisine, în fursecuri, produse care intrau la cozonaci, ne putem trezi cu pierderi mari de tot. Şi atunci grupa trebuie stabilită împreună cu specialiştii din sector”, a mai explicat președintele ROMPAN, pentru Agerpres.