Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris într-un editorial în Financial Times că războiul din Ucraina „intră într-o fază critică” și a avertizat că urmează o iarnă grea pentru membrii alianței militare, care ar putea include „reduceri de energie, întreruperi și poate chiar tulburări civile”.
„Unitatea și solidaritatea noastră vor fi serios testate, pe măsură ce familiile și afacerile vor resimți criza provocată de creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai”, a scris Stoltenberg într-un articol pentru Financial Times.
„Pentru viitorul Ucrainei și pentru al nostru, trebuie să ne pregătim pentru războiul de iarnă.”
UE va lua în considerare reduceri de urgență ale consumului de energie electrică, plafonarea prețurilor și preluarea profiturilor.
Între timp, Uniunea Europeană a propus în mod oficial deblocarea unui ajutor de 5 miliarde de euro (4,9 miliarde de dolari) pentru Ucraina, parte a unui pachet mai mare de 9 miliarde de euro promis în luna mai a anului trecut, a transmis pe Twitter președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Potrivit unui sondaj de opinie, costul vieții și clima sunt priorități globale mai importante decât Ucraina.
Costul vieții este considerat de cei mai mulți alegători la nivel global ca fiind o problemă mai importantă decât eliberarea Ucrainei de sub ocupația rusă, dar există în continuare un sprijin puternic pentru o retragere militară rusă, potrivit unui sondaj care arată preocupările la nivel global.
Rugați să enumere primele trei probleme prioritare, cetățenii au citat mai des criza climatică și costul vieții înaintea războiului din Ucraina.
Chiar și în Marea Britanie, țara care a oferit un sprijin imens pentru Ucraina, majoritatea celor care au răspuns sondajului citează schimbările climatice.
Urgența climatică a fost prioritatea principală, 36% dintre respondenți clasând-o ca fiind una dintre cele mai importante trei probleme cu care se confruntă lumea, față de 28% care au ales invazia Rusiei în Ucraina.
În toate țările intervievate, cu excepția a trei dintre ele, mai puțin de 40% au citat Ucraina ca fiind una dintre primele trei probleme prioritare.
Sondajul a fost realizat de Datapraxis și YouGov. al Open Society Foundations, un grup finanțat de omul de afaceri și filantropul George Soros, și a fost publicat înainte de adunarea generală a ONU care va avea loc la sfârșitul acestei luni, la New York.
Sondajul va fi examinat îndeaproape de către liderii mondiali pentru a vedea dacă există semne de fractură în sprijinul pentru războiul din Ucraina, având în vedere creșterea inflației și a prețurilor la energie.
Există disparități mari între modul în care respondenții din diferite țări au clasificat Ucraina ca fiind o problemă globală. Preocuparea a fost deosebit de mare în Europa de Est și în majoritatea țărilor G7, inclusiv în Polonia, unde 45% au plasat-o pe locul trei în topul problemelor, și în Regatul Unit, unde 39% au făcut acest lucru.
Puțini cetățeni consideră războiul drept o prioritate globală de prim rang în Nigeria (21%), India (21%) sau Columbia, Egipt, Mexic, Arabia Saudită și Turcia (mai puțin de 20%).
În mod surprinzător, doar 22% dintre respondenții din SUA au enumerat Ucraina ca fiind o problemă globală de top trei, în ciuda sprijinului financiar și militar al SUA pentru Kiev, care este transpartinic.
Mai mulți respondenți din Kenya (37%) decât din Germania (33%) sau Franța (29%) au clasificat invazia ca fiind o provocare globală de top.
Aproape jumătate dintre respondenți (49%) au numit inflația și costul vieții ca fiind una dintre cele trei provocări principale cu care se confruntă familia și comunitatea lor în prezent, cu cea mai mare îngrijorare în țările cu venituri ridicate.
Costul vieții a fost clasificat ca fiind una dintre cele trei principale preocupări în Singapore (76% dintre respondenți), Marea Britanie (70%), Franța și Serbia (58%), Polonia (57%), Germania (45%) și Japonia (46%).
În schimb, în Turcia, unde inflația ridicată cu două cifre persistă de mai mulți ani, doar 53% dintre respondenți au menționat inflația și costul vieții ca fiind una dintre cele trei preocupări principale.