Președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițoiu, a dezvăluit marți într-un interviu pentru Agerpres că instituția pe care o coordonează s-a confruntat în anul 2019 cu presiuni atât din partea mediului politic, cât și din partea mediului de afaceri.
Bogdan Chirițoiu a dezvăluit inclusiv faptul că a fost amenințat de către reprezentanții unei multinaționale în propriul său birou. Președintele Consiliului Concurenței a refuzat însă să ofere detalii despre numele companiei.
„Ce mi se pare că a mers mai prost anul trecut este gradul de agresivitate pe care l-am întâlnit, presiunea mai mare pusă asupra instituției. Avem presiunea politică, care a fost clar mai intensă decât în alți ani. Nu e ceva surprinzător, ne întristează, dar nu ne surprinde. Vedem o agresivitate și din partea mediului de afaceri, fie că vorbim despre firmele mai vechi, cu năravuri din anii ’90, când au pornit ele la drum, dar vedem genul acesta de comportament și de la firme din industrii noi, ceea ce mi s-a părut ciudat.
Avem oameni tineri, noi, la care te așteptai să se comporte ca în secolul 21, fără metehnele din perioada de tranziție. Totul a culminat cu o multinațională care a ieșit public și a amenințat Consiliul Concurenței, ceea ce făcut și în privat, la mine în birou”, a spus Chirițoiu, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că, în viziunea sa, astfel de comportamente nu sunt tolerate în țările din care provin aceste companii străine.
„Mă îndoiesc că genul acesta de comportament este tolerat în țările din care vin aceste companii. Din punctul meu de vedere, este contraproductiv și transmite un mesaj prost pentru societate. Când avem de-a face cu investitorii străini, ne așteptăm să aducă, alături de capital, de tehnologie și know-how, și o altă etică”, a mai spus șeful Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenţei a anunțat marți că în anul 2019 amenzile aplicate companiilor au însumat 96,43 milioane lei (20,3 milioane euro), din care companiile au recunoscut aproximativ 30%.
Totodată, Consiliul Concurenței a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu 1 mai puţin faţă de 2018. Jumătate din aceste cazuri au fost situații de abuz de poziţie dominantă.
De asemenea, din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de poziţie dominantă, 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri.