Șeful Casei de Pensii anunță cum pot lua un milion de pensionari bani în plus. Care sunt documentele de care au nevoie?

Șeful Casei de Pensii anunță cum pot lua un milion de pensionari bani în plus. Care sunt documentele de care au nevoie?
Sursa Foto: Pixabay.com

Recalcularea a 4.700.000 de pensii s-a terminat la 1 septembrie. E vorba doar de prima faza. În medie, o pensie a crescut cu 650 de lei pentru 3.900.000 de pensionari. Restul nu au primit niciun leu la recalcularea care s-a încheiat la data de 1 septembrie.

De pe 2 septembrie a început ce-a de-a doua recalculare sau Mica Recalculare

Se știe numărul pensionarilor așteptați să își crească pensia la mica recalculare. Ea se adresează doar pensionarilor care au ieșit la pensie înainte de anul 2001.

Pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001 trebuie să aducă o serie de adeverințe la Casa de Pensii în care să arate că au avut venituri nepermanente. Termenul limită de depunere a documentelor este 1 martie 2025.

„Suntem în procesul de primire a adeverințelor. O mare parte din pensionari au deja aceste adeverințe. Aceste adeverințe cu caracter nepermanent, atunci nu le-am luat în calcul acum da. Noi am creat acest drept. Dacă s-a contribuit la buget trebuie luate în calcul.

Vom avea încă o recalculare, cea mica, sub 1.000.000. Avem termen 6 luni de zile să facem această recalculare cu aceste adeverințe. Trebuie să recalculam din oficiu, avem acesta obligație legală. Noi am identificat cele ce sunt deja la dosar, pe fiecare pensionar în parte.

Cei care doresc să compleze cu alte adeverințe sunt bineveniți la casele teritoriale de pensii”, a spus șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Care sunt adeverințele necesare pentru recalculare

Pensionarii trebuie să depună documente, adeverințe de la fostul loc de muncă în care să arate că au primit prime, sporuri de noapte, de sărbători, de izolare, de muncă grea, de vacanță, de weekend, că au afăcut munca în cord etc.

Este vorba de acele venituri nepermanente.

Pe baza acestor hârtii, Casa de Pensii va recalcula pensia. Cu aceste noi documente, respectivul pensionar va primi o nouă creștere a pensiei până la 1 martie 2025.

O adeverință i-ar ajuta pe toți cei care știu ca au avut câștigul brut mai mare decât veniturile din cartea de muncă. E vorba de cei din minerit, metalurgie, siderurgie, materialelor de construcții, auto etc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`