Scopul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu este să dea amendă, ci să creeze un comportament fiscal cât mai conform al fiecărui agent economic din România, a explicat președintele ANAF, Lucian Heiuș, sâmbătă, la Special B1 cu Nadia Ciurlin, unde a vorbit despre controalele și campaniile de prevenție pe care le derulează instituția în țară.
„Eu vrea să vă spun ce am făcut, nu ceea ce voi face. În urmă cu două săptămâni, două zile toată Antifrauda din toată țara a făcut controale la firmele care importă sau fac achiziții intracomunitare și livrează apoi en-gros legume și fructe. N-am mers la niciun comerciant cu amănuntul, ne-am dus acolo unde se produce fenomenul evazionist la scară mare, și rezultatele au fost foarte bune”, a spus oficialul, care a vorbit pe B1 TV și despre combaterea evaziunii fiscale.
Întrebat ce au găsit inspectorii și dacă au fost aplicate și amenzi, el a precizat: „Bineînțeles, de peste 3 milioane de lei, 350 de amenzi, marfă fără acte, tot ceea ce se găsește și ce bănuiam că se întâmplă în aceste mari centre en-gros de legume-fructe”.
„Legat de manichiuriste, de profesori. ANAF a făcut o campanie de prevenție, de exemplu, în județele Cluj și Sibiu. Doar în cele două județe din toată țara a fost acest proiect prin care s-a trimis o scrisoare către profesori prin care li se spunea că în cazul în care obțin venituri din meditații trebuie să își facă un PFA și să plătească impozit. În județele Brașov și Constanța, fiind județe cu un grad ridicat de turism, li s-au trimis scrisori acasă potențialilor contribuabili care închiriau locuințe în sistem hotelier. În bucurești și în Ilfov am trimis la aceste saloane de înfrumusețare”, a adăugat Lucian Heiuș.
Șeful ANAF consideră că prevenția și informarea contribuabililor sunt necesare.
„Scopul nostru nu este să dăm amendă, ci să creăm un comportament fiscal cât mai conform al fiecărui agent economic din România”, a punctat Lucian Heiuș.
Întrebat cum ar putea să intre inspectorii în casa unui profesor pentru a-l verifica, Heiuș a explicat: „Eu am mai spus și la alte emisiuni. Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor să vadă ce face, dar și profesorul respectiv trebuie să înțeleagă că dacă obține niște venituri din meditații, și credeți-mă că sunt situații în care se obțin venituri foarte mari, în centrele universitare, este normal să plătești un impozit pe acele sume. Nu este nimic anormal”.