Misiunea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional la Bucureşti s-a încheiat marți. Andrea Schaechter, şefa delegaţiei, a declarat, într-o conferinţă de presă, că este foarte importantă restructurarea CFR Marfă şi că Fondul cere liberalizarea preţului la energie şi majorarea accizelor la carburanţi.
Schaechter a declarat că România a îndeplinit toate criteriile şi s-au realizat progrese în direcţia reformelor structurale.
„Veniturile la buget au fost mai scăzute din cauza profitabilității scăzute a băncilor. Eforturile de reformă structurală au avut și o parte pozitivă. Cazul Romgaz este de pildă un succes. Este o realizare care se evidențiază în timpul ultimelor luni. În privința CFR Marfă, Guvernul va restructura această companie menținându-și intenția de privatizare. Ne așteptăm la o îmbunătățire a managementului datoriei publice”, a declarat Andrea Schaechter.
Aceasta a precizat că „procesul de privatizare la CFR Marfă va dura ceva timp”, menționând că noul termen limită va fi în 2015.
„Obiectivul Guvernului este să crească eficiența în sectorul transporturilor și să caute un investitor strategic (în cazul CFR Marfa-n.red). Important este să se restructureze și eficientizeze această companie”, a mai spus șefa misiunii FMI.
„România are o povară fiscală mare pe muncă. Trebuie văzut cum poate fi această povara redusă. Dar acest lucru trebuie făcut cu grijă, pentru ca nu cumva aceste măsuri să provoace o gaură în buget”, a mai spus Andrea Schaechter.
FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent.
„Pentru anul 2014 proiectăm o creştere reală a PIB constant, ceea ce înseamnă că aceasta se va menţine la 2,2%, dar ne aşteptăm să vedem o deplasare a factorilor determinanţi ai creşterii, dinspre exporturile nete cum a fost în 2013, către cererea internă, în mod special creşterea ar trebui să fie determinată de nişte investiţii mai mari, pentru că Guvernul a avut success în ultima vreme în absorbirea fondurilor UE şi aceasta va avea efect asupra creşterii de viitor”, a declarat Andrea Schaechter.
MĂSURILE GUVERNULUI DUPĂ NEGOCIERILE CU FMI:
– Carburanţii se scumpesc cu 7 eurocenţi la litru
– Se introduce impozit pentru construcţiile speciale deţinute de persoanele juridice (reţele de transport, electrice, stâlpi, depozite, magazii)
– Cresc redevenţele pentru resurse naturale, cu excepţia petrolului si gazelor, cu 25%
– Salariul minim creşte la 850 lei de la 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie
– Pensiile vor fi majorate cu 3,76%.
– Contribuţiile sociale ar urma să scadă cu 5% din iulie 2014