Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat joi Dialogul Strategic cu privire la Viitorul Agriculturii, un forum nou care este menit să modeleze o viziune comună pentru viitorul sistemului agricol și alimentar al UE, informează Executivul comunitar printr-un comunicat de presă, în contextul protestelor organizate de fermieri în România și în alte țări de pe continent.
Dialogul Strategic fusese anunțat în discursul despre Starea Uniunii și, potrivit Comisiei, „va aborda provocări și oportunități ridicate de participanții la Dialog, cum ar fi un standard de trai echitabil pentru fermieri și comunitățile rurale, susținerea agriculturii în limitele planetei noastre și ale ecosistemelor sale, exploatând oportunități uriașe pe care le oferă cunoașterea și inovarea tehnologică și promovând un viitor prosper pentru sistemul alimentar al UE într-o lume cooperativă”.
Forumul va fi prezidat de profesorul Peter Strohschneider, care a prezidat și comisia guvernului german pentru „viitorul agriculturii”.
„Dialogul strategic reunește actori cheie din întregul lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale, precum și organizații neguvernamentale, și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare și mediul academic. Vor fi organizate o serie de întâlniri tematice după întâlnirea de lansare, care va avea loc în prima jumătate a anului 2024”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Consiliul și Parlamentul European vor fi la rândul lor implicate în proces, iar președintele forumului va informa constant cele două instituții și va face schimb de opinii cu acestea.
„Prin combinarea diferitelor perspective, Dialogul urmărește să stimuleze crearea de noi soluții și să contureze o viziune pentru viitorul sectorului agricol și alimentar al UE până în vara anului 2024”, se mai arată în același comunicat.
„Este timpul potrivit pentru a ajunge la un nou consens privind alimentația și agricultura între fermieri, comunitățile rurale și toți ceilalți actori din lanțul agroalimentar al UE. Fermierii din UE și industria alimentară oferă cetățenilor noștri alimente sănătoase și de înaltă calitate și aduc o contribuție centrală la economia noastră, în special în zonele rurale. Ei fac, de asemenea, un efort uriaș pentru a contribui la tranzițiile noastre colective ecologice și digitale. Dar, în același timp, ei se confruntă cu o gamă largă de provocări, de la schimbările climatice, la inflație, până la efectele volatile ale pieței. Prin acest Dialog Strategic, creăm un forum pentru a oferi o viziune clară pentru viitor, în beneficiul tuturor”, a declarat Ursula von der Leyen.