Unul dintre cele mai dinamice sectoare în ultimii ani, cu rezultate spectaculoase în PIB, în primul semestru din 2024 IT-ul şi-a păstrat ponderea de 7,8% la formarea PIB, cu un volum de activitate în stagnare comparativ cu același interval din 2023, şi a avut zero contribuţie la creşterea PIB, conform datelor INS.
Dacă sectorul IT a avut cea mai bună dinamică în ultimii ani, avansul de 20% în anul 2022 fiind mult peste creșterea PIB, în prima jumătate a anului 2024 acesta şi-a păstrat neschimbată ponderea de 7,8% la formarea PIB, potrivit Adevărul.
Specialiştii apreciază că această stagnare este rezultatul unui cumul de factori externi, dar şi al modificărilor fiscale adoptate anul trecut în ceea ce priveşte domeniul informațiilor și comunicațiilor.
De la 1 noiembrie 2023, IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru salariile ce depăşesc 10.000 de lei brut. Sunt, însă, în continuare scutiți de contribuţia obligatorie la Pilonul 2 de pensii, iar în cazul în care doresc să contribuie în continuare trebuie să solicite acest lucru.
Dacă în urmă cu doi- trei ani de zile, toată lumea își făcea planuri de creștere, în special în tehnologie, în acest moment viitorul este privit cu scepticism, din mai multe motive: contextul global, războiul din Ucraina, concedieri şi schimbarea obiceiurilor de muncă etc.
România, care exportă produse industriale pentru companii occidentale, a resimțit puternic reculul din marile economii partenere, în special în ceea ce priveşte comenzile din Germania. Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a urmat un trend descrescător de la începutul anului, cu un minus de 0,9%, în raport cu prima jumătate a anului 2023.
Managerii din industrie au raportat în ultimele luni o scădere a numărului de noi comenzi, însă așteptările privind producția s-au îmbunătățit, așa încât situaţia este încă într-o zonă neclară.
România a fost şi ea afectată de ecoul restructurărilor de la nivel global al companiilor tech și de efectul prăbușirii producției industriale. Mari companii, precum Oracle, NTT Data România, Endiva și Cognizant, au făcut deja primele restructurări, iar firmele de recrutare spun că angajările sunt sub parametrii din ultimii ani și chiar au fost abandonate de unele companii.
Din octombrie 2023, când Activitățile de servicii în tehnologia informației, Activități se servicii informatice a atins recordul de 147.900 de angajați, numărul a scăzut la 145.600 de profesioniști. Din cele nouă luni, doar una a fost de plus (aprilie), și acela modest.