Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare parte a ţării pe parcursul acestei săptămâni, însă pot apărea precipitaţii predominant sub formă de averse, cantităţile de apă putând fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
„Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri (ogor) se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în cea mai mare parte a ţării.
Conţinutul de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nord-estul, centrul şi estul Transilvaniei, centrul, sudul şi estul Moldovei, izolat în vestul Crişanei”, spun specialiştii ANM, citați de Economica.
Pe terenurile agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică, procesele de coacere şi maturare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi forţate, semnalându-se îngălbenirea, uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate.
În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va înregistra fazele de maturitate deplină (80-100%) şi recoltare, la nivelul întregii ţări.
„Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, se mai arată în prognoza agrometeo.