Sebastian Vlădescu, despre salvarea monedei euro: Au mai fost zile, săptămâni decisive și vor mai fi

Publicat: 30 11. 2011, 23:19
Foto: B1 TV

Invitați miercuri seară în emisiunea “Ultimul Cuvânt”, difuzată pe B1 TV, Liviu Voinea, profesor universitar de economie și Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe au vorbit despre zona euro și despre cele zece zile decisive în care statele europene trebuie să salveze moneda unică, așa cum a declarat comisarul european pentru Economie, Ollie Rehn.

Liviu Voinea susține că euro va rămâne în continuare, în ciuda avertizărilor din ultimele zile.

“Cred că euro va rămâne. Acum 20-25 de ani nici nu vorbeam de așa ceva. Acum e aici ca și când ar fi fost întotdeauna. Nu ne-am născut cu euro, dar pentru marea majoritate a țărilor din zona euro este mai costisitor să renunțe la euro, decât să-l păstreze”, a declart Voinea.

La rândul său, Sebastian Vlădescu a declarat că această perioadă critică de 10 zile, timp în care va trebui să se finalizeze și să se ajungă la o concluzie în cea ce privește criza UE se va mai repeta, întrucât nu este prima oară când statele europene au de a face cu această problemă.

“Au mai fost zile decisive. Și acum 3 luni au fost zile decisive, au fost și reuniunile G20 de la Cannes. Vor mai fi zile decisive, săptămâni decisive (…) Cred că acum ar trebui să ne pregăim de Crăciun pentru că nu rezolvăm noi aici nimic”, a precizat fostul ministru de Finanțe.

Zece zile pentru soarta euro

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_13155').select();" id="embed_text_13155" />

Comisarul European pentru Economie, Olli Rehn, consideră că Europa traversează 10 zile cruciale la finalul cărora se va decide soarta monedei unice.

Situația critică a fost declanșată după ce oficialii europeni au decis să sporească resursele Fondului European de Stabilitate și au recunoscut că ar putea apela la Fondul Monetar Internațional pentru a evita un dezastru financiar.

Majoritatea analiștilor sunt de părere că o intervenție din partea Băncii Centrale Europene, prin cumpărarea de titluri guvernamentale, ar putea tempera criza. Implicarea FMI-ului în această situație este privită cu scepticism.