Sebastian Burduja: „Vrem să fim prima țară cu centrale eoliene în Marea Neagră” / Ce presupune proiectul și când vor fi gata primele centrale (VIDEO)

Publicat: 22 10. 2023, 20:51
Foto: Sebastian Burduja / Facebook

Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a declarat duminică, pentru B1 TV, că ministerul își dorește ca România să fie prima țară cu centrale eoliene în Marea Neagră. Pentru asta e nevoie de o lege, proiectul fiind acum în procedură de avizare interministerială. Primele centrale eoliene vor fi gata în 2032-2033.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.

România va avea centrale eoliene în Marea Neagră, susține ministrul Energiei

„România e prima țară de la Marea Neagră care a exploatat gaze în Marea Neagră, și avem proiectul prin care un miliard de metri cubi acum intră în sistemul național din Marea Neagră.

Vrem să fim și prima țară cu centrale eoliene în Marea Neagră. Înseamnă că avem nevoie de o lege, și suntem cu proiectul de lege în avizare interministerială, am luat cam 80% dintre avizele. Dacă nu săptămâna aceasta, cealaltă, după avizul CSAT – e ultimaul aviz – intrăm în Guvern, adoptare, după care Parlamentul va avea o lună în procedură de urgență să dezbată și să adopte această lege.

Conform acestui proiect, Ministerul Energiei contractează un studiu… Statul în sine e interesat să concesioneze aceste perimetre și să încaseze niște redevențe. Nivelul redevențelor se va stabili prin Hotărâre de Guvern în iunie 2025.

Până atunci e acest studiu pe care toate statele îl fac când vine vorba de eolian în largul mării sau oceanului. Practic, România va scurta un drum al investitorului. Se numesc ”go to areas” zonele în care poți să construiești astfel de capacități”, a explicat ministrul Energiei.

Întrebat dacă va scoate statul român perimetre la licitație, Burduja a răspuns: „Corect, le va concesiona într-o licitaței transparentă și statul va încasa redevențe”.

Acesta a mai precizat că primele centrale eoliene vor fi gata, „în mod realist”, în 2032-2033: „Doar construcția durează între 5 și 7 ani”.