Decizia care ne afectează pe toţi! Se scumpeşte pâinea: „Suntem sortiţi să…”
Vom plăti mai mult pentru o pâine, începând din această lună, din cauza creşterii costurilor la materia primă şi la forţa de muncă.
Astfel, preţul materiei prime a crescut de la la 850 lei/tona de grâu, faţă de 650 de lei/tonă în 2017, informează Agerpres.
A crescut foarte mult preţul, cu aproximativ 25 de procente. Indiferent ce-am face, dacă am aduce grâu din afară pentru a-l ameliora pe cel românesc, ar însemna să avem costuri mari, mult mai mari decât cu grâul românesc. De aceea, suntem sortiţi să mâncăm acest grâu care a rămas în ţară”, a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).
Totuşi, producţia de grâu este una îndeajuns de mare şi este suficientă pentru consumul din ţară, astfel că putem chiar exporta grâu. Dar, grâul rămas în ţara este unul de proastă calitate, pe care vom fi nevoiţi să îl folosim.
„Producţia de grâu a anului în curs este una cu mult mai mare decât ceea ce consumăm noi în România şi creează un disponibil pentru export de circa 5-6 milioane de tone. Nu ar fi problemă din acest punct de vedere. Problema este însă calitatea materiei prime.
Am avut necazuri mari generate de intemperii, de ploile din perioada recoltării, astfel că mai bine de 50 de procente din recolta de grâu au avut afectaţi indicii de panificaţie.
Dacă luăm în calcul că 50% este grâu bun şi 50% cu indici mai slabi calitativ, înseamnă că dacă am exportat până acum patru milioane de tone şi mai urmează să comercializăm peste graniţă încă 1,5 milioane de tone, materia primă de bună calitate a plecat la export, iar grâul cu indici mai slabi rămâne în ţară”, a mai spus liderul ROMPAN.