Se schimbă legea pensiilor. Crește venitul persoanelor care vor ieşi la pensie anticipat. Ministrul Muncii: Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar (VIDEO)
Veste importantă pentru milioane de români. Se schimbă legea pensiilor. Principala modificare vizează modul de la calcul al pensiei celor care aleg pensionarea anticipată parţială, informează B1 TV.
Persoanele care vor ieşi la pensie anticipat, primesc o veste bună. De pe 17 august, venitul lor va crește, asta pentru că a intrat în vigoare legea care modifică sistemul unitar de pensii publice.
Noua lege prevede că de acum înainte cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
Aşadar, persoanele care în acest moment, au drept de pensionare anticipată parţială, vor avea o pensie mai mare decât cea la care ar fi avut dreptul acum.
Potrivit legii pensiilor, pot cere pensionarea anticipată parţială cei care mai au cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare şi care au realizat stagiul compet de cotizare sau l-au depăşit cu cel mult opt ani.
Se schimbă legea pensiilor. Crește venitul persoanelor care vor ieşi la pensie anticipat. Ministrul Muncii: Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar
#DIRECT_ONE_tn6ul6#
Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că încă nu s-a calculat ce imăpact bugetar va avea această măsură.
”Sunt două proiecte de lege: unul pentru persoanele care sunt condiții grele din minerit și unul despre pensionarea anticipată parțială. Din păcate, nu a fost făcut un calcul de impact bugetar. Acesta e primul lucru pe care trebuie să îl scot în evidență. Practic, noi am constatat că proiectele au fost promulgate și în acest moment, împreună cu ministerul de Finanațe, vom încerca să vedem care este impactul acestor legi. Ele, practic, se adaugă unor alte măsuri care vor determina recalculări în întreg sistemul de pensii. Pe de o parte, eu înțeleg foarte clar că sunt persoane care au avut condiții foarte grele de lucru. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că orice măsuri care determină pensia anticipată sau nu înurajează cotizarea la sistemul de pensii sunt niște măsuri care vor contribui la șubrezirea sistemului de pensii”, a declarat Dragos Pîslaru.
Întrebat dacă în urma acestei măsuri va crește numărul celor care vor dori să se pensioneze anticipat, ministrul a răspuns: „Firește, am fost pe stradă oprit de o persoană care m-a întebat dacă e adevărat că poate ieși mai repede la pensie. În România, neavând nici o interoperabilitate foarte bună a bazelor de date, ai situații în care oamenii ies la pensie, iau beneficiile din pensie și lucrează la gri, la negru, în continuare fără niciun fel de problemă”.
”Noi vorbim la Consiliul European, la întâlnirile cu toți ceilalți miniștri ai Muncii, despre importanța îmbătrânirii active și a faptului că avem din ce în ce mai mulți vârstnici care, pe de o parte trebuie ținuți în câmpul de muncă, pe de altă parte, încurajați să contribuie și după ce se pensionează, și la noi, în România, se iau măsuri prin care ne pensionăm anticipat. Deci suntem într-un contratimp complet”, a mai spus Dragos Pîslaru.