Se prefigurează un dezastru economic ca urmare a măsurile PSD-ALDE: 80% din bugetul naţional se duce pe pensiile statului, salariile bugetarilor şi achiziţii de bunuri pentru guvernare
Ultimele date privind execuția bugetului arată date ingrijorătoare. După 7 luni din an, apare o creștere în dreptul veniturilor statului, dar nici pe departe atât de mare cât cheltuielile.
Economia are grav de suferit în urma creșterilor cu două cifre la salariile bugetarilor și pensiile, în special pensiile celor care au fost angajați la stat. Astfel, 80% din bugetul național se duce pe pensii, salarii ale angajaților și bunuri și servicii achiziționate de stat pentru uz propriu.
Cheltuielile statului cu remunerarea propriilor angajaţi au explodat anul acesta, având o creştere de peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La asigurări sociale, capitol care grevează nu mai puţin de 35,5% din bugetul României, există o creştere de 10,7%, scrie economica.net.
Guvernanţii au aprins şi cheltuielile pentru bunurile şi serviciile necesare funcţionării statului. O creştere de 3,5% a fost înregistrată la acest capitol.
Pe scurt, salariile bugetarilor au ajuns să ocupe 27% din bugetul naţional, pensiile sunt 30% (asistenţa socială cu totul este 35,5%), iar cheltuielile cu bunuri şi servicii au ajuns la 14,5% din buget. Avem aşadar 80% din buget consumat de aceste trei capitole.
Butoiul cu pulbere stă însă la capitolul pensii. În România sunt 5.2 milioane de pensionari cu o pensie medie puțin peste 1.000 de lei pe lună. Dintre aceştia, ceva mai mult de un milion primesc pensia minimă de 520 de lei pe lună.
Există însă 163.000 de beneficiari de pensii speciale, majoritatea foști militari sau polițiști, care primesc venituri de la stat cât ceilalţi patru milioane de pensionari.