Se anunță un nou val de scumpiri. Pentru ce vom plăti mai mult de la 1 iulie

Se anunță un nou val de scumpiri. Pentru ce vom plăti mai mult de la 1 iulie
Shopping cart.

Analiștii economici anunță scumpiri considerabile la toate produsele și serviciile, în contextul în care iunie a cincea lună consecutivă în care România raportează cele mai mari creșteri ale prețurilor din Uniunea Europeană. Toate produsele din coșul zilnic, inclusiv alimentele și bunurile nealimentare, sunt așteptate să înregistreze majorări de preț, complicând bugetul cetățenilor.

Scumpiri în sectoarele cheie: Alimentație și Servicii

  • Alimentație: Comerțul cu amănuntul va vedea creșteri notabile de prețuri, afectând atât produsele alimentare, cât și pe cele nealimentare.
  • Servicii: Prețurile pentru transport (inclusiv bilete de tren și avion), cazare și masă vor crește, alături de construcții și industria prelucrătoare.

Cresc prețurilor la carburanți și gaz

De la 1 iulie 2024, prețul benzinei și al motorinei va suferi o creștere semnificativă, cu un plin de benzină ajungând să coste aproximativ 370 de lei. Această majorare este cauzată de o creștere a accizelor cu 50%, afectând direct bugetul șoferilor și generând o presiune suplimentară asupra inflației.

De asemenea, tarifele la distribuția gazelor vor crește cu 19%, ceea ce va duce la o scumpire a gazelor cu aproximativ 10,5 bani pe metru cub. Pentru un apartament de 60 de metri pătrați, aceasta înseamnă o creștere a costurilor cu 12 lei pe lună.

Creșterea salariului minim pe economie, anulată de scumpiri

Creșterea salariului minim pe economie cu 280 de lei este rapid contracarată de inflația în creștere și de scumpirile continue, ceea ce face ca majorarea salarială să fie insuficientă pentru a compensa creșterea costurilor de viață.

Situația creditelor și a dobânzilor

Indicele IRCC, care este referința pentru calculul ratelor la creditele în lei, va scădea la 5,86%, dar această reducere este nesemnificativă în comparație cu majorările anterioare de dobândă. Pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, rata lunară se va reduce cu doar 7 lei.

1 din 5 români este afectat de sărăcie

Nivelul de trai continuă să fie o preocupare majoră, cu 1 din 5 români afectat de sărăcie. Rata riscului de sărăcie sau excluziune socială rămâne alarmant de ridicată, implicând aproximativ 6,0 milioane de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`