Semnalele puternice de pe piața mondială a îngrășămintelor se resimt și în România, unde fermierii încep să se îngrijoreze atât în privința prețurilor de achiziție, cât și a disponibilității fertilizanților.
În acest moment, crește prețul pentru îngrășăminte, în contextul în care stocurile sunt mai mici decât anul trecut.
Îngrășămintele nu se vor ieftini prea curând, iar fermierii care vor să fertilizeze în primăvară trebuie să-și procure inputurile din timp. Asta pentru că cel mai devreme îngrășămintele importate pot ajunge în România în două săptămâni sau poate chiar mai mult.
”În acest moment, cererea a fost mai mare decât se anticipase în urmă cu o lună. A fost o creștere importantă de preț, dacă ne uităm doar la uree prețurile au crescut cu peste 50-60 de dolari pe tonă, la poarta fabricii, în ultima lună. Asta s-a datorat unei cereri mărite. Au fost licitații în India și s-a cumpărat relativ mult, se pare că o să fie o nouă licitație în India.
Deci, aceste presiuni fac ca cererea fac să fie din ce în ce mai mare. În același timp, China a avut unele mici restricții la export.
Unele fabrici au fost în reparații generale, pe de altă parte gazul a fost un pic mai scump decât se anticipase pentru că a fost iarna aceasta un pic mai rece peste tot în lume. Energie mai scumpă, cerere mai mare, imediat prețul a reacționat.”, spune directorul general al companiei SEEFO, citat de Agrointel.