Scutiri pentru plata liftului din bloc. Ce prevede legea si cum pot fi aplicate exceptări pentru cheltuielile cu ascensorul

Scutiri pentru plata liftului din bloc. Ce prevede legea si cum pot fi aplicate exceptări pentru cheltuielile cu ascensorul
Image by 652234 from Pixabay

Multe blocuri rezidențiale au și lift pentru a facilita accesul locatarilor la etajele superioare, însă unii dintre ei ar putea fi scutiți de cheltuielile pe care le presupune prezența unui ascensor.

Legea prevede scutiri pentru plata liftului din bloc

Funcționarea liftului presupune niște costuri pe care le plătim la întreținerea lunară, dar Legea 196 din 2018 prevede scutiri de la plata cheltuielilor pentru ascensor în cazul unor categorii de locatari, potrivit Playtech.ro.

Totuși, astfel încât un locatar să fie scutit de plata acestor cheltuieli, este necesară o decizie în acest sens la nivelul adunării generale a asociației de proprietari. Decizia de scutire nu se aplică automat.

Există două categorii principale care compun costurile cu funcționarea liftului, mai concret energia electrică pe care o consumă acesta, respectiv cheltuielile necesare pentru întreținere și reparații.

Întrucât liftul este considerat un bun comun, cheltuielile asociate trebuie suportate de toți locatarii. În eventualitatea unor pagube, costul reparațiilor ar putea fi inclus în contribuțiile de întreținere lunară.

Cine poate fi exceptat de la plata cheltuielilor cu ascensorul

Nu toți locatarii folosesc liftul. Astfel, locatarii de la parter, demisol, subsol, mezanin și etajul 1 pot fi scutiți de la aceste costuri, dar trebuie formulată o cerere scrisă către asociația de proprietari.

Dacă este vorba despre spații comune de la etajele superioare, scutirea poate fi acordată cu condiția asumării unui angajament personal scris.

Costurile cu mentenanța și reparațiile se împart între proprietari proporțional cu cota-parte de proprietate din spațiul comun al fiecăruia. Pentru aceste cheltuieli nu există scutiri prevăzute de lege, indiferent de etajul la care locuiește persoana în cauză.

În concluzie, locatarii etajelor inferioare pot cere, în scris, acordul asociației de proprietari pentru a fi scutiți de la costurile cu funcționarea liftului, dar vor fi obligați să plătească oricum pentru cheltuielile cu reparațiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`