Scumpirile nu se vor opri până în 2026. După curentul electric, urmează și majorarea polițelor RCA: „Tarifele vor crește cu cel puțin 30%”

Scumpirile nu se vor opri până în 2026. După curentul electric, urmează și majorarea polițelor RCA: „Tarifele vor crește cu cel puțin 30%”
Foto: Freepik

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62% în septembrie, iar în continuare predicțiile nu sunt deloc îmbucurătoare. Experții din domeniu prevăd pentru anul 2025 scumpiri mari la energie și gaze, dar și pentru polițele RCA, al căror preț s-a triplat în ultimii 3 ani.

BNR anunță că scumpirile nu se vor opri până la începutul anului 2026

Într-un comunicat al BNR se menționează că scumpirile nu se vor opri până la începutul anului 2026, creşterile semnificative fiind în semestrul 1 din 2025.

”Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaște o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului ţintei şi peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar şi al secetei severe din 2024 şi al majorării cotaţiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile preţurilor alimentelor şi energiei.

Totodată, rata anuală a inflaţiei îşi va relua ulterior descreşterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecţia precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei”, se arată în comunicatul BNR.

Deja s-a anunțat faptul că milioane de români ar putea plăti din primăvară tarife duble la energie electrică. Cu toate astea, guvernanții promit că și după 1 aprilie 2025 vor exista măsuri de sprijin pentru cei cu venituri mici, care nu își permit să plătească sume mari.

”Prețul energiei influențează absolut toată economia. Așadar, vor fi costuri mai mari de transport, de întreținere a spațiilor comerciale și implicit a depozitelor, firmelor, care automat duc la creșterea prețului.

Totul va fi suportat de consumatorul final dacă statul nu replafonează prețurile. Deci, dacă avem o creștere de taxe, plus creșterea costului de energie și a costului de transport, avem un scenariu de creștere a prețurilor, deci implicit creșterea inflației”, a declarat Alex Gligor, consultant financiar Mr. Finance, citat de Ziare.

Prețurile la energie vor fi resimțite în general de categoriile defavorizate

Prețurile la energie vor fi resimțite în general de categoriile defavorizate, care consumă până în 100 kw/h de curent electric, mai spun experții, ceea ce va influența economia.

De anul viitor, odată cu eliminarea plafoanelor, e posibil ca toată lumea să plătească mai mult și pentru factura la gaze, preconizează specialiștii.

”În momentul de față, plătesc 0,68 lei pe kw și probabil vor plăti cu cel puțin 50% mai mult. Toate creșterile acestea de prețuri se vor vedea într-o scădere semnificativă a puterii de cumpărare.

Când factura crește cu 40-50%, trebuie să tai de undeva, iar asta va influența întreaga economie, pentru că economia românească depinde foarte mult de consumul populației, de ceea ce cumpărăm în viața de zi cu zi.

Pentru companii s-ar putea să fie o veste bună asta cu eliminarea plafoanelor pentru că prețul de 1 leu/kw pe care îl plătesc acum firmele din România este foarte mare raportat la ceea ce se întâmplă în regiune.

Aceeași situație este și la gaze, acolo unde, din păcate, cam toată lumea va plăti mai mult, pentru că menținerea plafoanelor de preț în momentul de față a generat ample efecte economice”, a explicat Adrian Benta, economist, pentru Ziare.

Chiar dacă prețul polițelor RCA a rămas plafonat până la finalul anului 2024, anul următor tarifele vor crește cu cel puțin 30%.”Polițele RCA cu siguranță se vor scumpi.

În momentul de față, asistăm la o plafonare a acestora, care nu reflectă costurile din ce în ce mai mari pe care service-urile, companiile din domeniu le au în ceea ce privește asigurarea daunelor.

Costurile de service au crescut cu cel puțin 30%, dacă nu chiar 40% față de anul trecut, au crescut salariile, inclusiv în zona asigurărilor, posturilor cu transporturile, logistica, astfel că mă aștept ca, începând de anul viitor, probabil din ianuarie-februarie, tarifele RCA să crească cu cel puțin 30%, în condițiile în care, în momentul de față, noi plătim un tarif plafonat care nu reflectă realitatea economică”, a mai spus economistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:40 - Mesajul Anamariei Prodan către Laurențiu Reghecampf, după moartea nașului Prigoană. „Viața e atât de scurtă”
19:22 - Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit civil cu Mihaela. Ce a dezvăluit omul de afaceri înainte să moară
19:15 - Robert Sighiartău: Există un trend de descreștere a lui Lasconi, al lui Geoană, care se vede de două săptămâni, și o creștere a lui Ciucă. Votul util al celor de dreapta trebuie să meargă înspre PNL (VIDEO)
18:51 - Român, acuzat că ar fi ucis un adolescent pe o șosea din Irlanda și și-ar fi continuat drumul. Bărbatul credea că a lovit o căprioară
18:45 - România, eliminată de Japonia de la Billie Jean King Cup. Final dramatic la dublu, cu mingi de meci salvate și greșeli agonizante
18:40 - Claudiu Năsui, despre o alianță de dreapta pentru prezidențiale: Nu poți să te aliezi ca să intre în turul 2 cel care e clasat pe locul 5. Cel mai eligibil dintre candidați este Elena Lasconi (VIDEO)
18:36 - Nicolae Ciucă, despre vila din Aviatorilor: Nu eu am secretizat acea Hotărâre de Guvern. Președintele Iohannis nu a solicitat să se mute acolo și nu se va muta în acea locuință (VIDEO)
18:12 - Bătrână furată în plină stradă de două femei! I-au luat zeci de mii de lei
18:11 - Pensionarii care nu-și vor primi pensia până de sărbători. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru
17:52 - Polițist reținut de procurorii DNA! Accidente provocate intenționat pentru banii din asigurări