Scumpiri și reduceri începând cu 1 septembrie: TVA la pâine mai mic, în timp ce accizele la alcool cresc (VIDEO)
Guvernul vrea să scoată bani din piatră seacă. De duminică, sunt mai scumpe băuturile alcoolice şi alte produse considerate a fi de lux, în timp ce TVA-ul la produsele de panificație scade la 9%.
După atâţia ani de criză în care multe companii au dat faliment, guvernanţii le cer acum firmelor rămase, dar şi populaţiei să plătească noi biruri şi taxe.
Aşa se face că începând de duminică accizele la alcool sunt majorate de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru. Practic băuturile spirtoase, atât cele din comerţ cât şi vinul şi ţuica produse în casă, se vor scumpi cu 25%.
Şi românii care vor bijuterii din aur vor plăti mai mult. Cu excepţia verighetelor, nivelul accizei este de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K şi doi euro pe gramul de aur de peste 14K.
Pentru confecţiile din blănuri naturale se va plăti o acciză de 50 de euro pentru cele care costă sub 1.500 de euro, sau până la 1.200 euro pentru blănurile mai scumpe de 6.000 de euro.
Accizate vor fi şi maşinile noi sau rulate cu o capacitate cilindrică mai mare de 3000 de cmc. Astfel, proprietarii de astfel de autoturisme vor plăti câte un euro în plus pentru fiecare centimetru cub.
Armele deţinute de persoanele fizice vor fi accizate gradual, de la 50 de euro pentru cele cu o valoare sub 500 de euro şi până la 1.500 de euro pentru cele mai scumpe de 6.000 de euro. Şi cartuşele vor fi taxate de astpzi, taxate suplimentar cu 0,1-0,4 euro pe bucată în funcţie de categoria de preţ.
Şi iubitorii de ambarcaţiuni cu vele vor plăti mai mult. Pentru navele mai lungi de 8 metri, acciza va fi de 500 de euro pentru fiecare metru liniar din lungime, iar pentru iahturile cu motor acciza va fi de 10 euro pe Cal Putere, dacă motorul este mai mare de 100 Cai Putere.
Începutul lunii septembrie aduce schimbări şi în ceea ce priveşte taxarea pentru traversarea podurilor peste Dunăre, respectiv Giurgiu-Ruse şi Feteşti-Cernavodă. Şoferii vor plăti 11 lei pentru orice vehicul cu masa totală mai mică sau egală de 3,5 tone, 37 lei pentru microbuze şi 49 lei pentru autocare.
Vestea bună ar trebui să fie reducerea tva la produsele de panificație de la 1 septembrie. Numai că această decizie nu va însemna automat şi reducerea preţurilor prodeselor de la raft. Aşa se face că foarte mulţi producători nici nu vor să audă de scăderea preţurilor la pâine sau la producele de panificaţie.
O cotă redusă de TVA o vor avea produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, aşa cum este definită în Ordinul Comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Finanțelor Publice, respectiv cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzeluţele şi împletiturile, dar care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071.