Scumpiri masive la case și apartamente în România, în ciuda pandemiei de COVID-19. Cu cât s-au ieftinit la vecinii maghiari

Scumpiri masive la case și apartamente în România, în ciuda pandemiei de COVID-19. Cu cât s-au ieftinit la vecinii maghiari
Foto: Sam Swellis (Unsplash.com)

În ciuda pandemiei de COVID-19, prețurile la locuințe au continuat să crească în 2020. În prima parte a anului, cifrele au urcat cu 3,3%, comparativ cu precedentele 3 luni.

România înregistrează a șasea cea mai mare creștere la nivelul Uniuni Europene, în domeniul imobiliar, potrivit Eurostat. Campioni la majorarea prețurilor la locuințesunt Portugalia – 4,9%, Estonia – 4,8%, Slovacia – 4%, Luxemburg 3,8%, Polonia – 3,6%, iar pe locul 6 este România, cu 3,3%.Singurele state în care prețurile la locuințe au scăzut în primul trimestrusunt Malta – minus 4,3%, Ungaria – minus 1,1%, Irlanda – minus 0,8% și Belgia – minus 0,1%.

Scumpirile din România în domeniul imobiliar, peste media europeană

Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețurile la locuințe au crescut în 2020 cu 5,5% în UE, iar în România, cu 8,1%.

În topul statelor care au majorat cel mai mult prețurile la case și apartamente,față de aceeași perioadă a anului trecutsunt: Luxemburg – 14%, Slovacia – 13,1%, Estonia – 11,5%, Polonia – 11,3%, Portugalia – 10,3%, Croația și Letonia – 9,1%. Doar în Ungaria au scăzut prețurile, cu minus 1,2%.

La finalul anului trecut, prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente din Bucureștia ajuns la 1.390 de euro. Cele mai scumpe erau în zona Herăstrău – Nordului, cu o medie de 2.720 de euro pe metrul pătrat, iar apoi, în zona Kiseleff-Aviatorilor, cu 2.590 de euro pe metrul pătrat, Dorobanți-Floreasca – 2.130 de euro. Cele mai ieftine erau în Ghencea, cu o medie de 880 de euro pe metrul pătrat și Rahova – 990 de euro pe metrul pătrat, potrivit Imobiliare.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)