Executivul condus de Dacian Cioloş pare că nu vrea să renunţe la proiectul de liberalizare a preţului gazelor de la 1 iulie. Ceea ce va duce la o anomalie, spun specialiştii. Consumatorii casnici vor ajunge să plătească mai mult la facturi decât cei non-casnici, potrivit B1 TV. Asta deoarece, românii sunt obligaţi să folosească doar gaze din producţia internă, pe când firmele pot folosi şi gaze din import.
În acest moment gazele din producţia internă, destinate populaţiei, costă 60 de lei fiecare Megawatt oră, iar cele din import pot fi cumpărate şi la 57 de lei. Cu toate astea, Guvernul nu a anunţat că vrea să renunţe la calendarul de scumpire a gazelor care ar trebui să aducă noi majorări de 10%, de la 1 iulie. ANRE şi producătorii de gaze au cerut suspendarea acestui calendar pentru că scumpirea nu ar mai fi justificată: creşterea a venit la cererea Comisiei europene care spunea că România trebuie să ajungă cu preţul gazelor din producţia internă la cel al resuselor importate.
SCUMPIRI la gaze de la 1 iulie
#DIRECT_ONE_ny26vy#
Potrivit preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ, creşterea la 66 de lei pe mega watt oră, ar însemna ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe megawatt ora.
Asta în condiţiile în care un raport al curţii de conturi arăta că deja românii au plătit facturi mai scumpe la gaze cu cel putin 15% în ultimii ani. Asta deoarece distribuitorii de gaze nu au respectat clauzele din contracte. Concret, nu s-a aplicat o clauză care cerea „aplicarea, pentru prima perioadă de reglementare, a unei reduceri asupra tarifului de distribuţie a gazelor naturale stabilit de Autoritatea de Reglementare. De asemenea, nu a fost aplicată nici reducerea tarifelor de distribuţie cu echivalentul câştigurilor dobândite din eficienţa noilor investiţii. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, acestea trebuiau cedate integral consumatorilor.