Scumpiri 1 iulie 2024. Cât va costa un litru de motorină și benzină după creșterea accizelor la carburanți

Publicat: 01 07. 2024, 08:37
Sursa foto: Freepik.com

1 iulie 2024 vine cu prețuri mai mari la motorină și benzină după creșterea accizelor la carburanți. Benzina ar urma să se scumpească cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru, scrie Hotnews.

Benzina și motorina, mai scumpe de la 1 iulie 2024

Radu Căprău, director de rafinare și marketing în cadrul OMV Petrom, a declarat că prețurile carburanților de la pompă vor fi modificate imediat după creșterea accizei la carburanți de la 1 iulie 2024.

„Politica de prețuri pe care am practicat-o întotdeauna este să ținem cont de cotațiile, accizele și costurile operaționale. În ceea ce privește acciza, întotdeauna vedem imediat în preț modificările de acciză”, a declarat Căprău, în cadrul unei conferințe de presă.

Înainte de weekend, un litru de benzină standard costa 7,06 lei,  astfel că un plin al unui rezervor de 50 de litri costa 353 lei. După creșterea accizelor, plinul ar costa 374,5 lei.

Vineri, 28 iunie, un litru de motorină standard costa 7,19 lei, iar un plin de 50 de litri 359,5 lei. După creșterea accizei, plinul ar costa 379 lei.

Prețurile ar putea crește din nou la produsele de bază având în vedere că „prețul țițeiului nu se  va liniști”, a atras atenția în raportul privind inflația guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Pe plan extern și intern, prețurile materiilor prime ale bunurilor intermediare și finale, îndeosebi componente energetice și bunuri alimentare, tind să se ducă în sus, mai ales datorită faptului că previzionăm că prețul țițeiului nu se va liniști. Politica fiscală și cea a veniturilor o vedem destul de echilibrată”, a spus el.

La începutul lunii iunie, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că, de la 1 iulie, salariul minim va crește de la 3.300 la 3.700 de lei.

„Cea mai așteptată decizie de azi e creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. E o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați.

De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, a declarat premierul.