„Școala nu este gratuită decât în Constituție”: Care sunt nemulțumirile părinților

„Școala nu este gratuită decât în Constituție”: Care sunt nemulțumirile părinților
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Peste trei milioane de elevi au revenit luni în bănci, iar odată cu ei au început școala și părinții, mulți dintre ei chiar mai emoționați decât copiii. Dar și mult mai nemulțumiți, este concluzia unui sondaj IRES, care vine și cu alte concluzii îngrijorătoare.

Școala a început cu griji pentru părinți

Potrivit celui mai recent sondaj IRES cu privire la sistemul de învățământ românesc, părinții elevilor sunt, la început de an școlar, îngrijorați mai ales din punct de vedere financiar.

În timp ce unii vor fi obligați să plătească manualele care ar trebui oferite gratuit copiilor, alții se gândesc cu groază la sutele de lei pe care le vor cheltui pe auxiliare.

Mai sunt cei care vor trebui să contribuie cu bani și în acest an pentru renovarea clasei sau utilarea acesteia. Cei mai „ghinioniști” sunt însă părinții elevilor care vor avea nevoie în de meditații. Iar nemulțumirile nu se opresc aici.

Unul dintre cele mai mari reproșuri pe care părinții le aduc sistemului se referă la lipsa cabinetelor medicale din școli și a personalului medical aferent. Doar 10% dintre părinți spun că în școlile copiiilor lor există cabinete stomatologice și personal medical aferent.

28% dintre părinți au declarat că în școlile copiiilor lor există un medic al unității de învățământ, 65% au spus că în școală există asistent medical și 61% că există cabinet medical.

Doar 15% dintre elevi au beneficiat, în anul școlar trecut, de masă caldă gratuită

Sondajul IRES, citat de Adevărul, mai spune că aproximativ jumătate dintre elevi au beneficiat anul trecut de „Programul pentru școli al României”. Acesta prevedere ca elevii din clasele 0-IV să primească fructe și legume, produse lactate și de panificație, în diferite proporții, pe durata unei săptămâni.

Însă, întrebați despre alimentația copiilor, peste jumătate dintre părinți au spus că aceștia au primit de două ori pe săptămână fructe, 51% au declarat că au primit lapte în cel puțin două zile pe săptămână, 48% au spus că au primit corn sau alt produs de panificație în fiecare zi și 24% au declarat că elevii au primit alte produse lactate, în cel puțin trei zile pe săptămână.

În ceea ce privește Programul Național „Masă sănătoasă” doar 15% dintre elevi au beneficiar, în anul școlar trecut, de masă caldă în regim catering, gratuit, 12% au primit pachet alimentar compus din alte produse decât corn, lapte sau fructe, iar 9% au avut parte de masa caldă în școală.

Peste 8 din 10 părinți trebuie să plătească, în fiecare an, diferite sume pentru manuale sau auxiliarele folosite la clasă de către copii, mai spune studiul IRES.

Peste două treimi (69%) dintre ei cumpără doar auxiliarele, iar manualele le primesc gratuit de la școală, 10% primesc gratuit o parte dintre manuale și o parte dintre auxiliare, iar pe restul le plătesc din bani proprii, iar 6% nu primesc gratuit nici auxiliare, nici manuale.

Costurile celor care plătesc pentru manualele sau auxiliarele copiilor ajung chiar și la peste 700 de lei în cazul a 11% dintre părinții participanți la sondaj. 12% plătesc cel mult 100 de lei, o treime (35%) achită între 101 și 300 de lei, 17% între 301 și 500 de lei, iar 5% plătesc, anual, între 501 și 700 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`