Schimbările fiscale pregătite de Guvern: Crește acciza la țigări și băuturi alcoolice, TVA mai mare la băuturile cu zahăr, scade plafonul pentru microîntreprinderi, modificări la facilitățile fiscale în construcții

Schimbările fiscale pregătite de Guvern: Crește acciza la țigări și băuturi alcoolice, TVA mai mare la băuturile cu zahăr, scade plafonul pentru microîntreprinderi, modificări la facilitățile fiscale în construcții
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică principalele modificări fiscale. Unele vor intra în vigoare de la 1 august 2022, altele de la 1 ianuarie 2023, iar pentru unele nu e prevăzut termen de intrare în vigoare. Printre aceste schimbări se numără: impozit pe dividente mai mare, plafon pentru microîntreprinderi mai mic, plafon mai mic până la care se acordă facilitățile fiscale în construcții, sectorul agricol şi în industria alimentară, TVA mai mare pentru băuturile care conțin zahăr. Ministerul consideră că noile măsuri vor aduce la buget 2,2 miliarde de lei în plus anul acesta și 13,4 miliarde anul viitor.

Scade pragul pentru microîntreprinderi

Astfel, Ministerul Finanțelor propune scăderea pragului pentru încadrarea ca microîntreprindere de la 1.000.000 la 500.000 de euro. În plus, se instituie ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat, situație în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%.

Impozitul pe microîntreprinderi nu se va aplica persoanelor juridice care desfășoară activităţi în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc, precum și a persoanelor juridice române care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.

Ministerul nu propune un termen anume de intrare în vigoare a acestor modificări.

De asemenea, impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților. Nici aici nu e precizat un termen de intrare în vigoare.

De asemenea, scade pragul de la care firmele sunt obligate să ofere plata cu cardul de la 50.000 euro la 10.000 euro în echivalent lei. Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

TVA mai mare pentru băuturile cu zahăr

Ministerul Finanțelor mai propune un TVA de 19%, în loc de 9% cum e acum, pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate. Practic, acestea vor fi excluse din sfera de aplicare a facilității cotei reduse de TVA de 9%.

Pentru livrări e perceput un TVA de 9%, cu excepția livrării de băuturi alcoolice și nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate.

Aceste măsuri se aplică din 1 ianuarie 2023.

De asemenea, este prevăzută creșterea accizei pentru țigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 țigarete la 594,97 lei/1.000 țigarete. E avută în vedere și majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022.

În cazul veniturilor obținute din jocuri de noroc, se propun cote de impunere cuprinse între 10% și 40%.

Nou plafon până la care se acordă facilitățile fiscale în construcții, agricultură și industrie alimentară

Ministerul Finanțelor mai vrea modificarea plafonului până la care se acordă facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Prevederea intră în vigoare la data 1 ianuarie 2023 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.

Nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri

Ministerul mai propune ca, tot de la ianuarie, persoanele fizice să beneficieze de cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe doar o singură dată. Valoarea locuinței nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA.

De asemenea, Ministerul vrea un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale și clădirile nerezidențiale. Autoritățile publice locale, la propunerea autorităţii executive, pot majora sau diminua nivelul impozitelor și taxelor locale cu până la 50%.

Revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale

Ministerul de Finanțe mai vrea revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale în cazul contribuabililor care realizează venituri din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului.

Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

– 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului;
– 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Deducerea personală suplimentară de 100 de lei lunar se acordă unuia dintre părinți, în cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învăţământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.

Se schimbă modalitatea de calcul pentru plata contribuțiilor sociale

Ministerul de Finanțe mai propune schimbarea modalității de calcul pentru plata contribuțiilor sociale, în sensul în care venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat.

Măsura nu se aplică în cazul în care angajații realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

Se propune modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente venituri și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară.

De asemenea, se propune modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României