Schimbări în Directoratul OMV Petrom
OMV Petrom a anunțat numirea lui Gabriel Selischi în funcția de membru al Directoratului Petrom responsabil cu activitatea de explorare și producție, începand cu 1 septembrie 2013, ca urmare a renunțării lui Johann Pleininger la mandat.
Johann Pleininger va ocupa noua funcție de vicepreședinte senior pentru Regiunea Europeană Centrală și de Est (CEE) în cadrul diviziei E&P (Exploatare și Producție) a OMV. În această nouă funcție, va fi responsabil pentru E&P în Austria și E&P OMV Petrom, incluzând activitătile din Marea Neagră.
În conformitate cu prevederile art. 18.11 din Actul Constitutiv al Petrom, Gabriel Selischi a fost numit membru al Directoratului, începând cu data de 1 septembrie 2013, pentru perioada rămasă din mandatul lui Johann Pleininger, respectiv până la data de 17 aprilie 2015.
Gabriel Selischi, în vârstă de 45 ani, a studiat ingineria la Institutul Politehnic București. Și-a terminat studiile în Franța unde în anul 1994 a absolvit un masterat acordat de către patru școli de prestigiu. A activat ca senior manager la Schlumberger și ca director în cadrul Gemini Consulting. A reușit transferul a mai multe perimetre offshore din Africa și în același timp a stabilizat producția de țiței și gaze. A activat ca manager de program pentru integrarea post fuziune a unei importante companii petroliere în nouă țări din Europa.
În 2006, Selischi s-a alăturat echipei OMV Petrom E&P unde a ocupat funcția de director strategie, Proiecte & Inginerie și recent ca director al Unității de Afaceri Zone de Producție Interne. De-a lungul carierei a lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, Africa de Sud, Algeria și Angola.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Gaze și Energie, Rafinare și Marketing. Grupul și-a consolidat poziția pe piața petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare și eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiții de peste 8,8 miliarde de euro în ultimii opt ani.
La sfârșitul anului 2012, grupul exploata în România și Kazahstan rezerve dovedite de petrol și gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România).
Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piața distribuției de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia, prin intermediul unei rețele de circa 800 stații, operate sub două branduri, Petrom și OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfășoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deținută în totalitate de OMV Petrom.
Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, Petrom a extins lanțul valoric al gazelor prin abordarea pieței de electricitate. În acest context, Pentrom a început operațiunile comerciale la central electrică de gaze de 860 MW de la Brazi și la parcul eolian Dorobanțu, cu o capacitate de 45 MW.
În anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT a fost de 1.270 milioane euro.
OMV, una din cele mai mari companii industrial publice din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom.
În exploatare și producție, OMV activează în două țări de bază, România și Austria, și deține un portofoliu international echilibrat.
În gaze și energie, OMV a vândut aproximativ 437 TWh gaze în 2012.
În rafinările și marketing, OMV avea la finalul lui 2012 o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone, și deținea aproximativ 4.450 stații de distribuție în 13 țări, inclusiv Turcia.
Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – 1,62%, iar 6,62% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.