Schimbare de proporții introdusă de Guvern în 2015: Rezoluție în bugetele primăriilor

Publicat: 18 12. 2014, 20:31
Foto: stiri.covasnamedia.ro

Începând de anul viitor va fi introdus în bugetul de stat un Proiect nou cu privire la echilibrarea bugetelor locale. Proiectul a fost asumat de Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării Regionale și a fost aprobat în comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului.

Conform stiripesurse.ro, principalele modificări:

1. Se stabilește o limita de venituri minime proprii pe care trebuie să le realizeze comunele, orașele, municipiile, municipiile reședință de județ și județele din România

2. Cine nu realizează veniturile proprii minime stabilite prin lege, vor primi automat diferența până la plafon. Modul de echilibrare a bugetelor locale se va realiza în baza unui nou algoritm, foarte riguros.

3. Se scoate din schema orice intervenție a Consiliilor Județene.

4. Cei care colectează mult și mai accesează și fonduri europene, primesc bonusuri.

5. Cei care își reduc gradul de colectare față de anul precedent sunt penalizați.

6. Măsura vizează în principal comunele, orașele și municipiile mici care n-au bani să se autosusțină. Din experiența celor prezenți la dezbatere, de la mari municipii în sus, nu va fi nevoie de echilibrarea bugetelor locale. Foarte important este ca celor care depășesc plafonul la încasări nu li se ia sub nicio formă din încasări pentru a fi redistribuite celor fără încasări.

7. Riscul este demotivarea celor care nu colectează pentru că oricum vor primi până la plafon.

8.Este un proiect pilot, care după 6 luni va fi analizat cu studii de impact și se va vedea care sunt efectele.

9. Este vorba de două alocari. Prima alocare este până când toată lumea ajunge la plafon, după care ce rămâne se distribuie iar, ca bonus, după un algoritm foarte clar trecut în lege.

10. Din anul 2017, cei care au încasări mai mici decât în anul precedent, sau cei care au datorii, nu vor primi decât 50% din reechilibrarea până la plafon.