Scenarii elaborate de Transelectrica. România, obligată să importe energie electrică în fiecare lună din iarna

Scenarii elaborate de Transelectrica. România, obligată să importe energie electrică în fiecare lună din iarna
Sursa foto: Flickr.com

România nu își va putea asigura consumul de energie electrică din producția internă niciuna dintre dintre lunile din această iarnă, potrivit scenariilor elaborate de Transelectrica în programul de iarnă.

Scenarii elaborate de Transelectrica

Mai exact, Transelectrica a rulat atât un scenariu unei ierni normale, dar și pe cel mai pesimist al unei ierni mai aspre, iar în ambele țara noastră va importa energie electrică atât cumulat, în cele cinci luni analizate (noiembrie-martie), cât și în fiecare lună.

Producția prognozată de energie electrică în cele cinci luni va fi de 23,8 TWh de energie electrică, corespunzătoare unei puteri medii de 6.582 MW. În scenariul unei ierni normale, consumul național de energie electrică pentru toate cele cinci luni este estimat la 24,67 TWh de energie electrică, ceea ce înseamnă, pentru toaată perioada, că este nevoie de un import total de 816 GWh de energie electrică. În scenariul pesimist, consumul întregii perioade ar putea crește la 25,6 TWh, deci țara va avea nevoie de importuri de aproape 1,8 TWh pentru a trece iarna, scrie Economica.

Potrivit scenariului pesimist, cele mai mari importuri ar putea fi necesare în luna decembrie, când sistemul ar putea fi pe deficit cu 636 GWh de energie electrică, deci, în medie, ar fi nevoie de importuri la o putere de 855 MW.

Sursele de energie electrică

Centralele pe cărbune au un aport destul de limitat, mai ales în comparație cu nivelurile istorice din trecut. Din prognoza totală de 23,85 TWh estimată pe cinci luni, centralele pe cărbune ar urma să producă 2,9 TWh, corespunzătoare unei puteri medii de puțin peste 800 MW, adică nici trei grupuri dintre „clasicele” de 330 MW din centralele din Oltenia.

Conform sursei citate, primele trei surse vor fi centralele pe gaze, inclusiv cele care vor produce energie termică pentru orașe, cu 6,05 TWh, urmate de hidrocentrale, cu 6 TWh, și de centrala nucleară, cu 4,53 TWh. Producția parcurilor eoliene în cele cinci luni este estimată la 3,6 TWh de energie electrică, apoi vine cărbunele, și, la final fotovoltaicele (unde intră și parcurile mari, și instalațiile prosumatorilor), cu 550 GWh.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)