Scandalul scumpirii alimentelor a ajuns și în Parlament. Comisia de Agricultură discută la această oră cu reprezentanții retailerilor cu privire la creșterea bruscă a prețurilor la produsele alimentare, după ce Guvernul a anunțat scăderea TVA-ului la 9% la această categorie de produse.
Reprezentanții retailerilor spun că de vină pentru scumpirile din hypermarketuri sunt promoțiile care au avut loc de Paște. Unul dintre deputații Comisiei de Agricultură i-a acuzat pe reprezentanții retailerilor că „îi mint frumos”.
Stelian Dolha, deputat PNL și membru al Comisiei de Agricultură, a declarat că românii s-au speriat de creșterea bruscă a prețurilor, însă cu cât vor avea mai mulți în buzunar, cu atât își vor permite să cumpere mai mult.
„Nici nu a apucat bine să se termine declarația cu scăderea TVA la produsele de bază la 9%, că deja în anumite lanțuri de magazine s-a operat scumpirea. Cu cât românii o să aibă mai mulți bani în buzunar cu atât o să își permită să cumpere mai mult, or în momentul în care creștere asta de preț s-a făcut dintr-odată, eu cred că chiar i-a speriat”, a declarat Dolha.
Totodată, deputatul PSD Ioan Dârzu a declarat că reducerea TVA la produsele de bază trebuie să fie în favoarea tuturor.
„Ceea ce se va întâmpla în România nu s-a mai întâmplat de 25 de ani. O reducere a TVA la produsele de bază trebuie să fie în favoarea tuturor, atât a procesatorilor, a comercianților, cât și a consumatorilor. Nu există niciun argument pentru această creștere de prețuri”, a declarat social-democratul.
Unii reprezentanţi ai retailerilor au declarat însă fără nicio reţinere în comisie că nu au avut la raft vreo modificare de preţ şi că nimeni nu e nebun să facă o asemenea creștere. Dezbaterile din Comisia de Agricultură au pornit după ce B1 TV a făcut o anchetă privind boom-ul preţurilor din hypermarketuri la scurt timp după ce măsura reducerii TVA-lui la 9% a fost anunţată.
„Există situații de promoții de care faceți vorbire, acelea noi le monitorizăm și le punem într-un perț promoțional iar ele se pot întoarce în raion cu un alt preț. E evident. De celelalte prețuri, vă asigur că nu avem prețuri care au crescut astfel încât să fie o diferență de 3, 4%. Aceste acuzații nu sunt justitifcate, or fi situații particulare, dar mă îndoiesc. Dar probabil că au fost în alte zone. Nu vreau să creem o confuzie, poate au fost în alte lanțuri de hypermarketuri, nu în cel pe care îl reprezint. În fața comisie, fiecare a explicat că aceste prețuri nu au fost modificate.
Nu va fi afectat business-ul. Acele 15 puncte procentuale se vor regăsi în buzunarul clientului care va avea posibilitatea să cumpere și alte produse, nu doar alimentare”, a declarat reprezentantul lanțului de hypermarketuri Carrefour.
Zile la rând, postul nostru a analizat preţurile practicate de aceştia comparativ cu cele de acum 2 săptămâni, iar rezultatele sunt uluitoare. Majorările sunt, la unele produse, chiar si cu 30 la sută”.
Spre exemplu, un litru de lapte, pe 7 aprilie, când a fost anunțată măsura, costa 2,79 de lei. În doar câteva zile, prețul a crescut la..3, 62 de lei. Sau chiar mai mult, în alte doua hipermarket-uri, la 3, 68 de lei, care au urmat exemplul scumpirilor.
Scumpirile au continut si la alte produse. De exemplu, dacă în data de 7 aprilie, preţul pentru 1 kg de pulpă de porc fără os era de aprope 14 lei, acum, preţul a ajuns la 18 lei. Ouale, faina s-au scumpit şi ele.
La fel s-a intanmplat și cu legumele. Ardeiul gras roșu cu prețul mărit fața de 7 aprilie, acum se vinde cu aproape 17 lei în cel puțin 2 rețele de hipermaketuri.