Scandalul apei toxice din supermarketuri: Laboratorul care a efectuat analizele, blocat de autorităţi după un control de 16 ore, în urma unei sesizări anonime

Publicat: 06 04. 2016, 17:06

Sortimentul Winny apă de izvor, sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, sortimentul Apă de izvor Calipso, Sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen.” Sunt cele cinci sortimente de apă toxică descoperite în supermarketurile din România în urma unui control efectuat de ANPC.

Comunicatul ANPC care anunţa acest lucru a fost făcut public în 19 martie. Nici două săptămâni mai târziu, în data de 1 aprilie, (într-o zi de vineri, nicio păcăleală) trei instituţii ale statului technocrat apar brusc la sediul laboratorului care a efectuat analizele în acest caz şi încep un control maraton de 16 ore, finalizat mult după miezul nopţii. În urma acestui control, dispus în urma unei reclamaţii ce rămâne anonimă, activitatea laboratorului e suspendată, iar instituţiile statului nu fac publice prin nici un fel de mijloace împrejurările acestor evenimente. Abia miercuri, 6 aprilie, în urma unor solicitări exprese făcute de B1 TV, una din instituţii confirmă controlul şi anunţă că va mai urma unul joi, 7 aprilie. Fără însă a oferi alte explicaţii.

Este evidentă corelarea dintre cele două evenimente: analiza apei din supermarketuri, realizată la solicitarea ANPC, şi controalelele bruşte demarate de anumite isntituţii ale statului însoţiţi de poliţişti timp de 16 ore, în weekend. Iată cronologia unor evenimente care ar trebui să intre în atenţia organelor de cercetare privind buna funcţionare a institutului statului român. Menţionăm că B1.ro şi B1 TV au mai relatat în cursul zilei de miercuri despre acest caz (Detalii AICI), între timp apărând elemente noi.

4-9 martie: Potrivit unui comunicat ANPC, “în perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 esantioane , din care 5 sunt neconforme in urma analizelor de laborator” de la diverse sortimente de apă comercializată în supermarketuri. Analiza apei este efectuată de Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti

19 martie: ANPC face public comunicatul de presă în care anunţă care sunt sortimentele de apă neconforme.

22 martie: Una din firmele implicate, SC Aqua Queen SRL, susţine că laboratorul avea certificatul de acreditare RENAR expirat. Laboratorul răspunde că certificatul prezentat de această firmă a fost reînnoit încă din 2014 având data de expirare in 2018.

31 martie: Potrivit declaraţiilor firmei Manor Laborator, într-un răspuns oficial remis B1.ro, acesta a primit pe fax de la Ministerul Sanatatii, Inspectia Sanitara de Stat, adresa nr. 19199/30.03.2016 prin care Dr. Simona Parvu-Sef Serviciu solicita explicatii cu privire doar la un buletin de analiza din cele 5 neconforme, proba apartinand producatorului SC CALIPSO SRL.

1 aprilie: Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Manor Laborator, la ora 09.40, la sediul societăţii “s-a prezentat o echipa formata din reprezentanti ai ANSVSA (Dr. Mihaela Lupascu) si ai Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara-IISPV (Dr. Delia Constantinescu si Dr. Isabela Nicorescu), precum si 2 reprezentanti ai Directiei Generale de Politie – Serviciul de investigare a criminalitatii economico-financiare (solicitati de ANSVSA). Verbal, am fost informati ca prezentul control a fost dispus in urma unei reclamatii care nu poate fi pusa la dispozitia Laboratorului.

2 aprilie: Manor Laborator spune că “Reprezentantii ANSVSA si IISPV au finalizat controlul pe data de 2 aprilie la ora 2 dimineata, dupa 16 ore de verificari. In decursul acestei perioade, reprezentantii ANSVSA si IISPV au emis doua Note de Control, una la ora 21:00 avand o serie de concluzii si masuri si o a doua emisa la ora 02:00 cu alt set de concluzii, masura finala impusa fiind suspendarea activitatii laboratorului si interzicerea receptiei probelor.” Menţionăm că B1.ro nu a putut verifica aceste note, care contrar transparenţei cerute de la instituţiile publice, nu figurează în nici un comunicat de presă.

6 aprilie: B1.ro şi B1 TV relatează despre această situaţie (Detalii AICI), iar ANSVSA este prima instituţia care oferă câteva explicaţii în acest caz. Astfel, instituţia confirmă controlul de vineri, 1 aprilie, precum şi decizia de a suspenda activitatea laboratorului, dar refuză să ofere mai multe detalii. ANSVSA anunţă un nou control pentru joi, 7 aprilie. Spre seară, reprzentanţii Manor Laborator oferă primele explicaţii în acest caz, într-un răspuns remis B1.ro, răspuns la care am făcut referire mai sus.

În încheiere, reluăm pasajul din comunicatul ANPC din 19 martie care a declanşat, ulteior, acţiunea în forţă a instituţiilor statului. Pasajul se referă la sortimentele de apă minerală descoperite ca neconforme în supermarketuri. Precizăm că aşteptăm în continuare lămuriri de la instituţiile în cauză, ANSVSA, IISPV şi Poliţie despre cauzele acestui control, aspectele descoperite şi explicaţii despre modul total netransparent de lucru.

"Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformitati:

-Sortimentul Winny- apa izvor plata, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 1.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 600 fata de limita prevazuta de 20.

-Sortimentul Apa de masa necarbogazoasa Aro, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 20.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 16.800 fata de limita prevazuta de 20 .

-Sortimentul Apa de izvor Calipso imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6lnu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 14.700, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 3.200 fata de limita prevazuta de 20 .

-Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zanelor, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2lnu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.820, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 104 fata de limita prevazuta de 20 .

-Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5lnu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 900 fata de limita prevazuta de 20."