UPDATE:Legea offshore, cu noile amendamente al PSD, a primit raport favorabil în comisiile reunite ale Camerei Deputaților și va merge miercuri pentru votul final în plen.
Legea offshore a stârnit un scandal uriaș între PSD și ALDE în Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Totul după ce legea a fost modificată din nou de Liviu Dragnea în ultimul moment fără transparență, PSD venind cu un set de amendamente noi exact înainte de începerea ședinței.
Acest lucru a dat la un scandal uriaș nu doar cu opoziția, ci chiar cu partnerii de coaliție din ALDE în frunte cu Varujan Vosganian. Aleșii de la ALDE au venit la ședință cu o întârziere de 2 ore, iar Varujan Vosganian a avut un schimb de replici extrem de dur cu Iulian Iancu, președintele comisiei, părăsind ulterior ședința, anunțând că ALDE nu va vota proiectul.
„Noi cei de la ALDE nu vom vota în niciun fel și nici nu vom vota. Pentru mine este cu totul straniu că niciun reprezentat al Guvernului nu are niciun punct de vedere. Chiar mă întreb dacă Guvernul a dat bir cu fugiții, cu cine ați lucrat aceste amendamente? Nu s-a întâmplat să se facă o astfel de lege fără calcularea unui impact bugetar. Este cel puțin ciudat. E straniu că votăm o lege cu atâtea modificări la o lege pe care am votat-o acum două luni. Cât de serioși suntem dacă după două luni avem atâtea modificări. Nu am primit niciun răspuns la evaluarea resurselor. ALDE nu participă la această dezbatere care mie mi se pare o improvizație. Pe aceste argumente, vă rog să-mi permiteți să solicităm în plen retrimiterea în comisii”, a afirmat Varujan Vosganian, conform hotnews.ro.
În replică, deputatul PSD Iulian Iancu a încercat să îl convingă pe Vosganian că acest proiect este mai bun decât cel votat în vară, dar acesta lucru nu l-a convins pe deputatul ALDE care a părăsit comisia.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Anterior și deputații PNL au părăsit comisia afirmând că regulamentul interzice desfășurarea dezbaterilor în comisii în paralel cu cele din plen, care se întrunește la ora 16.00, fără o aprobare din partea Biroului Permanent.
La rândul lor, deputații USR au anunțat că vor contesta acest proiect de lege la Curtea Constituțională.
Legea offshore este esențială pentru demararea extracției de gaze din Marea Neagră. Fără această lege promulgată, companiile care au realizat explorarea zăcămintelor nu pot lua decizia finală privind continuarea investițiilor sau stoparea lor. Legea a fost votată de Parlament în iunie, într-o formă anunțată de Liviu Dragnea și care i-a luat prin surprindere pe toți colegii de partid, dar și pe aliații din ALDE.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament pentru rediscutare.
Aceasta a trecut în septembrie de Senat cu două modificări făcute chiar de PSD, modificări considerate a fi în favoarea marilor companii. Dar, cum vedem, legea a fost modificată din nou în ultimul moment la Camera Deputaților, precum s-a întâmplat și în sesiunea precedentă.