Satele pitoreşti din Transilvania, în atenţia jurnaliştilor de la Financial Times: „Un loc idilic dacă nu vă deranjează costurile ascunse”

Satele pitoreşti din Transilvania, în atenţia jurnaliştilor de la Financial Times: „Un loc idilic dacă nu vă deranjează costurile ascunse”
Foto: explorecamino.ro

Satele pitoreşti din Transilvania au atras atenţia jurnaliştilor de la Financial Times. Aceştia precizează că aici se găsesc de vânzare case ieftine, vechi de opt sute de ani, unde spiritul de comunitate nu s-a pierdut. Însă potenţialii cumpărători sunt avertizaţi că pentru a face o asemenea achiziţie trebuie să înfrunte corupţia, birocraţia, costurile ascunse şi o legislaţie în continuă schimbare.

Jurnalista Teresa Cole a ajuns în Transilvania în luna februarie şi a descoperit o scenă desprinsă dintr-un tablou: zăpadă, căruţe şi sănii trase de cai şi biserici medievale săseşti. Însă pentru un colţ din această lume de poveste, străinii fascinaţi de România au de înfruntat multe obstacole. Iar probleme încep cu găsirea unei proprietăţi.

Analiza celor de la Financial Times arată că piaţa imobiliară nu este transparentă, iar în mediul rural lucrurile stau mult mai rău pentru că nu există noţiunea de agent specializat în vânzarea unei astfel de proprietăţi. Iar la sat, cererea pentru case este extrem de scăzută.

Un potenţial cumpărător trebuie să ţină cont de cheltuielile pe care le presupune restaurarea unei case cu tradiţie, cărora li se adaugă taxe locale, onorarii notariale şi costuri adiţionale. Adică alte câteva mii de euro.
Spre exemplu, un istoric de artă britanic a cumpărat în 2000 o casă dărăpănată în judeţul Sibiu pentru 5.000 de dolari, însă a cheltuit apoi 30.000 de dolari pentru restaurarea proprietăţii.

Dar preţurile au urcat vertiginos de atunci. O casă în satul Viscri, declarat patrimoniu UNESCO, poate ajunge la 60.000 de euro, nerestaurată.

Apoi, sunt capriciile legislaţiei româneşti care spune că un străin poate cumpăra o casă, dar nu şi terenul pe care se află. Chiar şi aşa, Financial Times afirmă că recompensele sunt pe măsură.

Satele din Transilvania au ajuns în atenţia britanicilor odată cu implicarea prinţului Charles în viaţa rurală din zonă. Fundaţia sa se ocupă cu prezervarea patrimoiului săsesc şi instruirea localnicilor în meseriile tradiţionale.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`