Sărăcia și șomajul, principalele pericole pentru UE. România și Bulgaria, țările cele mai expuse riscurilor

Sărăcia și șomajul, principalele pericole pentru UE. România și Bulgaria, țările cele mai expuse riscurilor
Foto: dailycaller.com

De la începutul crizei economia Uniunii Europeane a pierdut peste 6 milioane de locuri de muncă, în timp ce din 2008 numărul noilor posturi create a fost de doar 1,5 milioane, arată o statistică a UE. Printre cele mai expuse țări fenomenului de sărărcire accentuată și excluziune socială a populației numărându-se Bulgaria și România, titrează publicația francză Les Echoes.

Datele arată că dintr-o sută de bulgari 40 riscă să nu mai își poată asigura un trai decent, iar în România 39 de persoane dintr-o sută s-ar putea confrunta cu aceleași probleme. Media la nivel European a persoanelor expuse acestui risc fiind de 22,3%.

Analiza nu face decât să confirme datele care situează Bulgaria și România pe ultimele locuri din Europa ca nivel de trai al populației, potrivit zf.ro.

Potrivit studiului un sfert din populația Europei, 114 milioane de oameni, se zbate limita sărăciei ca urmare a crizei și șomajului, cea mai afectată fiind clasa de mijloc, considerată până de curând motorul economic european.

Cele mai afectate de criză sunt domeniile construcțiilor și sectorului public unde nivelul de salarizare a scăzut dramatic în ultimii ani concomitent cu creșterea nivelului șomajului.

„După 2008, noile locuri de muncă disponibile sunt concentrate la extreme, mai ales în sectorul serviciilor, şi cu o predominanţă aparentă pentru locurile de muncă cele mai slab plătite”, arată documentul.

Din totalul persoanelor pândite de riscul sărăciei şi excluziunii sociale 40% sunt inactive, iar 16% au peste 65 de ani.

Statele cele mai ferrite de aceste riscuri sunt Germania (19,4%), Franţa (18%), Suedia (14,8%), Norvegia (14,7%) şi Cehia (13,3%).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`