Salariul mediu net a ajuns la 4600 de lei în luna iunie. Ce domenii au avut creșteri salariale semnificative

Salariul mediu net a ajuns la 4600 de lei în luna iunie. Ce domenii au avut creșteri salariale semnificative
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net a înregistrat o valoare de 4.600 de lei în luna iunie a anului curent. Aceasta reprezintă o creștere de 57 de lei (echivalentul a +1,3%) în comparație cu luna mai 2023.

Salariul mediu net a crescut în iunie

Câştigul salarial mediu brut a crescut în iunie 2023 la 7.364 lei, cu o creştere de 135 lei (+1,9%) faţă de mai 2023. Domeniul cu cel mai mare câştig salarial mediu net a fost fabricarea produselor de cocserie şi a produselor din prelucrarea ţiţeiului, cu 10.862 lei, în timp ce cel mai mic câştig s-a înregistrat în hoteluri şi restaurante, cu 2.525 lei.

În iunie 2023, salariul mediu net a crescut în majoritatea activităților economice datorită primelor ocazionale, drepturilor în natură, ajutoarelor bănești și sumelor din diverse fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, creșterile salariale au fost influențate de realizările de producție și încasările mai mari conform contractelor/proiectelor.

Ce domenii au avut creșteri salariale

Creșteri semnificative ale câștigului salarial mediu net au avut loc în activități de editare (21,3%) și în extracția cărbunelui superior și inferior (17,9%). În schimb, scăderile câștigului salarial au fost cauzate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești în luni anterioare, precum și de sumele din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderea câștigului salarial mediu net a fost influențată de nerealizările de producție, încasările mai mici din contracte/proiecte și angajările cu salarii mai mici în unele activități economice.

În iunie 2023, scăderi semnificative ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția de petrol și gaze (-10,2%) și extracția minereurilor metalifere (-9,3%). În sectorul bugetar, în administrația publică (-0,8%) și în sănătate și asistență socială (-0,5%) s-au înregistrat ușoare scăderi față de luna anterioară. În schimb, învățământul a înregistrat o creștere de 1,5% față de luna precedentă, influențată de diverse factori precum acordarea de tichete de vacanță și ajustări legale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie