Salariul mediu net a ajuns la 4600 de lei în luna iunie. Ce domenii au avut creșteri salariale semnificative

Salariul mediu net a ajuns la 4600 de lei în luna iunie. Ce domenii au avut creșteri salariale semnificative
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net a înregistrat o valoare de 4.600 de lei în luna iunie a anului curent. Aceasta reprezintă o creștere de 57 de lei (echivalentul a +1,3%) în comparație cu luna mai 2023.

Salariul mediu net a crescut în iunie

Câştigul salarial mediu brut a crescut în iunie 2023 la 7.364 lei, cu o creştere de 135 lei (+1,9%) faţă de mai 2023. Domeniul cu cel mai mare câştig salarial mediu net a fost fabricarea produselor de cocserie şi a produselor din prelucrarea ţiţeiului, cu 10.862 lei, în timp ce cel mai mic câştig s-a înregistrat în hoteluri şi restaurante, cu 2.525 lei.

În iunie 2023, salariul mediu net a crescut în majoritatea activităților economice datorită primelor ocazionale, drepturilor în natură, ajutoarelor bănești și sumelor din diverse fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, creșterile salariale au fost influențate de realizările de producție și încasările mai mari conform contractelor/proiectelor.

Ce domenii au avut creșteri salariale

Creșteri semnificative ale câștigului salarial mediu net au avut loc în activități de editare (21,3%) și în extracția cărbunelui superior și inferior (17,9%). În schimb, scăderile câștigului salarial au fost cauzate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești în luni anterioare, precum și de sumele din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderea câștigului salarial mediu net a fost influențată de nerealizările de producție, încasările mai mici din contracte/proiecte și angajările cu salarii mai mici în unele activități economice.

În iunie 2023, scăderi semnificative ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția de petrol și gaze (-10,2%) și extracția minereurilor metalifere (-9,3%). În sectorul bugetar, în administrația publică (-0,8%) și în sănătate și asistență socială (-0,5%) s-au înregistrat ușoare scăderi față de luna anterioară. În schimb, învățământul a înregistrat o creștere de 1,5% față de luna precedentă, influențată de diverse factori precum acordarea de tichete de vacanță și ajustări legale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`