Salariile uriașe ale celor de la ASF ar putea fi scăzute prin lege. Ele ar urma să fie stabilite de parlamentari (VIDEO)
Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui finanţată în totalitate de la bugetul de stat, iar salariile angajaţilor să fie stabilite în Parlament şi să NU le depăşească pe cele ale aleşilor. Acestea sunt prevederile unui proiect de lege iniţiat de deputatul Daniel Oajdea, care se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor. Cei din conducerea ASF au defilat de-a lungul vremii cu lefuri consistente, de nabab. În 2014, şeful instituţiei, Mişu Negriţoiu, a încasat aproape 14.000 de euro în fiecare lună, potrivit B1 TV.
Iniţiatorul proiectului este de părere că actuala lege de funcţionare a ASF creează un conflict între obiectivul institutiei şi tendinţa de a creşte veniturile proprii. Iar solutiile, spune el, sunt simple.
„Membrii şi angajaţii ASF trebuie să fie remuneraţi după importanţa muncii, la fel ca ceilalţi bugetari. Asftel, am evita această inechitate salarială între specialiştii aceleiaşi categorii profesionale. Într-o ţară ca România, care are zeci de mii de specialişti care lucrează pe salarii de zeci de ori mai mici, este suspect că au fost angajate în fruntea ASF tocmai rudele celor aflaţi în funcţii de decizie ale statului. Cred că pentru aceste funcţii se pot găsi şi specialişti modeşti, care să nu aibă pretenţii disproporţionat de mari în raport cu persoane cu o pregătire similară”, Daniel Oajdea, deputat.
#DIRECT_ONE_ai83hc#
Deputatul propune ca nivelul salariilor membrilor Consiliului ASF să nu depăşească indemnizaţia parlamentarilor, iar această remuneraţie să fie hotărâtă de Parlament.
Lefurile încasate de către cei din conducerea ASF au fost de-a lungul timpului subiect de dezbatere și scandal în presă. Mişu Negriţoiu, şeful ASF, a încasat în 2014, aproape 14.000 de euro în fiecare lună, iar, în 2015 jumatate din aceasta sumă, după ce a declarat că şi-a redus salariul. Nici salariile celorlalţi membri ai Consiliului ASF nu sunt modeste, potrivit declaraţiilor de avere ale acestora.
Vicepreşedintele Ion Giurescu a încasat în 2014, în medie, 40.000 de lei pe lună.
Şi Marius Vorniceanu, vicepreşedinte și el, a primit, în medie, 37.000 de lei pe lună. Iar vicepreşedintele Mircea Ursache a câştigat, în medie, 36.000 de lei pe lună.
Iată câteva dintre salarii membrilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară:
– 2015
– Mişu Negriţoiu, preşedinte, – aproximativ 7.000 de euro/ lună
– 2014 – aproximativ 14.000 de euro/ lună
– 2014
– Ion Giurescu, vicepreşedinte, – aproximativ 40.000 de lei / lună
– Marius Vorniceanu, vicepreşedinte – aproximativ 37.000 de lei / lună
– Mircea Ursache, vicepreşedinte – aproximativ 36.000 de lei / lună