Salariile bugetarilor ne-au costat anul trecut 9.4% din PIB. Angajările la stat continuă / Cristian Păun: Faptul că tu tot adaugi angajați arătă că nu vrei să faci lucrurile pe care românii le așteaptă (VIDEO)

Salariile bugetarilor ne-au costat anul trecut 9.4% din PIB. Angajările la stat continuă / Cristian Păun: Faptul că tu tot adaugi angajați arătă că nu vrei să faci lucrurile pe care românii le așteaptă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul continuă să facă angajări pe bandă rulantă, chiar dacă românii plătesc tot mai multe taxe. În timp ce mediul privat e sufocat de-a dreptul de impozitatele tot mai mari, în ultimul an nu ducem deloc lipsa de bugetari, care sunt tot mai mulți, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Aneta Sîngeorzan.

Cifrele spun totul: statul român a cheltuit 9.4% din PIB doar pentru a-i plăti pe cei 1,2 milioane de bugetari, iar numărul lor e în creștere, informează Observator News.

Subiectul a fost analizat de profesorul de economie Cristian Păun, într-o intervenție pe B1 TV.

Tot mai multe angajări la stat

România e, pentru al cincilea an consecutiv, țara din UE care alocă cea mai mare sumă de la buget pentru salarii. În 2021, statul a cheltuit 112 miliarde de lei pentru a-i plăti pe cei 1,2 milioane de angajați din sectorul public. Suma reprezintă 9.4% din PIB-ul țării.

Numărul bugetarilor creşte, dar asta nu se vede în calitatea serviciilor. Din mai 2021 şi până în mai 2022, s-au angajat peste 17.000 de persoane. De patru ori mai multe în comparaţie cu perioada mai 2020 – mai 2021. Numai în ultimele trei luni s-au adăugat o mie de oameni.

Cristian Păun explică de ce creșterea numărului de bugetari e o mare problemă

„E o mare problemă din punctul meu de vedere și, ca să zic așa, o măsură care. dacă continuă, și vedem că continuă, sigur că va presa mai mult pe deficit, deficit care se finanțează azi la niște dobânzi exorbitante și care are și o presiune inflaționistă. Inflația e până la urmă și ea un cost, o taxă prin care statul se alimentează cu resurse pentru a menține acest aparat bugetar, a declarat Cristian Păun, pentru B1 TV.

Creșterea numărului de bugetari, a mai spus specialistul, demonstrează că, în fapt, cei care conduc statul român nu vor să facă debirocratizarea și reformele promise.

„E foarte mult aproape 10% din PIB, pentru că statul nu încasează mai mult de 35% din PIB pe parte de venituri, veniturile sale, care, de fapt, sunt veniturile noastre! Și vedem că o treime se duce pe un aparat bugetar pe care nimeni nu reușește să-l țină sub control și să-i pună niște criterii de performanță, de propductivitate.

E mult mai simplu să mai angajezi o persoană și mult mai greu să evaluezi resursele pe care le ai la dispoziție, să vezi ce face fiecare din instituția pe care o păstorești și să tai ce e inutil, birocratic vorbind, așa încât să operezi ca stat cu angajați mai puțini.

Faptul că tu tot adaugi noi angajați la stat arătă că nu vrei să te iei la trântă cu birocrația, cu reformele și nu vrei să faci lucrurile pe care românii le așteaptă în aceste momente de criză”, a spus Păun.

Profesorul a mai precizat că e nevoie de digitalizare în ritm alert, dar nu crede că acest lucru se va face deoarece „digitalizarea trebuie implementată fix de cei care vor fi ulterior vizați”, adică dați afară.

Acesta a spus apoi că ar trebui renunțat la județe și trecut la organizarea pe regiuni administrative, măsură care nu necesită modificarea Constituției. Astfel, birocrația va fi redusă prin comasarea instituțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)