Salarii majorate începând cu 1 iulie 2023. Pentru ce categorii de angajați vor crește veniturile
Începând cu 1 iulie 2023, se vor introduce majorări salariale pentru cinci categorii de angajați. În afară de profesori, și alte categorii de bugetari vor beneficia de creșteri salariale lunare.
Cinci categorii de angajați vor primi salarii mai mari
Începând cu data de 1 iulie 2023, angajații din domeniul sănătății, cei din asistența socială, din apărare, din ordine publică și angajații securității naționale vor beneficia de salarii mai mari conform prevederilor Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.
Executivul a luat decizia de a majora salariile doar pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv statisticienii medico-sanitari, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele. Această decizie se aplică în special acelora dintre acești angajați care nu au atins încă nivelul maxim de salarizare prevăzut în grila salarială, în comparație cu restul personalului care deține studii superioare de specialitate și care se află pe aceeași anexă.
Având în vedere recentele evenimente, cum ar fi războiul din Ucraina și deficiențele semnificative de personal în domeniul asistenței sociale, se ia în considerare acordarea de salarii mai mari angajaților din acest sector, scrie kanald.
Majorare semnificativă a salariilor în domeniul educației în urma protestelor
Aceste creșteri vor fi stabilite la nivelul salariilor prevăzute pentru anul 2022. Astfel, în aceste domenii, angajații vor beneficia de o majorare a veniturilor începând de la 1 iulie.
După trei săptămâni de grevă, profesorilor li s-au făcut promisiuni privind majorarea salariilor lor. Cadrele didactice au decis să suspende greva, dar au avertizat că o vor relua dacă demersurile necesare pentru confirmarea creșterii salariilor nu vor fi finalizate.
Ca urmare a protestelor, toate categoriile de angajați din domeniul educației ar urma să beneficieze de o creștere a salariilor de aproximativ 25%. De asemenea, salariile brute vor primi un spor suplimentar de 10% pentru a acoperi solicitarea neuropsihică și alte activități, cum ar fi dirigenția.
Salariile vor fi următoarele:
- 3.157 de lei net- profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, cu o experiență mai mică de un an,
- 4.968 de lei net- profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani de experiență,
- 4.063 de lei net- profesor cu studii superioare, gradul didactic II și o experiență cuprinsă între 15 și 20 de ani,
- 3.838 de lei net- profesor cu studii superioare, definitivat, cu i experiență cuprinsă între 10 și 15 ani.
„Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult şi este normal să fie aşa şi este un principiu discutat şi agreat cu toţi cei aflaţi la masa negocierilor. Efortul bugetar este la nivelul creşterii de 25% şi cred că este un prim pas şi pentru ceea ce va însemna reaşezarea grilei în noua lege a salarizării”, a transmis Ligia Deca, ministrul Educației, conform romania.europalibera.org.