Să ne punem centurile de siguranță. Falimentul Silicon Valley Bank e posibil să ne zguduie pe toți. Biden, despre investitorii în băncile falimentare: „Așa funcționează capitalismul, investitorii și-au asumat un risc și au pierdut bani pentru că riscul nu a dat roade.”

Să ne punem centurile de siguranță. Falimentul Silicon Valley Bank e posibil să ne zguduie pe toți. Biden, despre investitorii în băncile falimentare: Așa funcționează capitalismul, investitorii și-au asumat un risc și au pierdut bani pentru că riscul nu a dat roade.
Foto: Hepta/Abaca Press / Pool/ABACA.

În cea mai recentă declarație despre falimentul Silicon Valley Bank, președintele SUA, Joe Biden a spus că pierderile cauzate de salvarea SVB nu vor fi suportate de contribuabili.

Joe Biden vrea să-i pedepsească pe șefii băncilor falimentare și pe investitori

Biden a mai spus că salvarea anunțată de autoritățile americane aseară – care garantează toate depozitele – înseamnă că clienții SVB își vor putea plăti muncitorii și facturile.

În schimb, el i-a asigurat pe cei prezenți că banii vor proveni din taxele pe care băncile le plătesc în fondul american de asigurare a depozitelor iar conducerea acestor bănci va fi concediată.

Președintele SUA a mai declarat că investitorii băncilor falimentare „nu vor fi protejați”.
„Așa funcționează capitalismul, explică el – investitorii și-au asumat cu bună știință un risc și au pierdut bani pentru că riscul nu a dat roade.” – arată Reuters.

Nici băncile europene nu se simt prea bine

Acțiunile băncilor europene s-au prăbușit luni, iar piețele s-au agitat din cauza măsurilor luate de autoritățile de reglementare pentru a împiedica extinderea colapsului Silicon Valley Bank în economia de la nivel global.

Marți vor fi publicate cifrele privind indicele prețurilor de consum din SUA, ultimele dintr-o serie de date cheie care vor oferi investitorilor indicii cu privire la ritmul economiei și la probabilele creșteri ale ratelor dobânzilor.

Acțiunile băncilor europene au suferit, luni, cea mai mare scădere de peste un an. Dolarul a scăzut și el, deoarece greii de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, au prezis că Rezerva Federală a SUA nu va mai ridica ratele dobânzilor săptămâna viitoare.

Faptul că Statele Unite garantează depozitele SVB nu a reușit să-i asigure pe investitori că alte bănci rămân solide din punct de vedere financiar.

În condițiile în care acțiunile Credit Suisse au scăzut luni cu până la 12% în urma evenimentelor din SUA, acțiunile băncilor din zona euro și Japonia au scăzut cu mai mult de 5%.

Spre exemplu, indicele bancar european a scăzut cu 6%, după ce vineri scăzuse cu 3,8%.

Banca Centrală Europeană se întrunește joi și se așteaptă în continuare să mărească ratele cu 50 de puncte și să semnaleze mai multe înăspriri în viitor, deși acum va trebui să ia în considerare stabilitatea financiară.

Italia spune că speră că UE va acționa pentru a susține băncile dacă este necesar, după prăbușirea SVB.
Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, urmărește îndeaproape evoluțiile pieței după prăbușirea Băncii Silicon Valley (SVB), a declarat luni ministerul, adăugând că Uniunea Europeană ar trebui să acționeze rapid pentru a susține băncile, dacă este necesar.

„Apreciem promptitudinea cu care au intervenit autoritățile americane și avem încredere că, dacă va fi necesar, autoritățile europene vor interveni cu aceeași promptitudine, evaluând implicațiile pentru desfășurarea politicii monetare și a stabilității financiare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Cu ocazia crizei din 2008, oamenii au crezut inițial că criza creditelor ipotecare e sub control. Aceasta a dus însă la declanșarea crizei financiare globale, sursă foto: captură YT

Acțiunile celor mai mari creditori din țară, Intesa Sanpaolo, UniCredit și Banco BPM, au scăzut între 5% și 7% în tranzacțiile de dimineață la bursa din Milano.

Bundesbank și-a convocat luni echipa de criză pentru a evalua posibilele consecințe ale prăbușirii Silicon Valley Bank pe piața locală, chiar dacă nu era prevăzută nicio acțiune de urgență în Europa.

În condițiile în care acțiunile bancare din zona euro au scazut drastic luni – Commerzbank a scăzut cu până la 11%, în timp ce Deutsche Bank a scăzut cu 6,5% – banca centrală germană a convocat o reuniune a echipei sale de criză financiară pentru a evalua ramificațiile pentru creditorii locali și piețele financiare. , a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters.

Creată în momentul ultimei crize financiare din 2008, echipa are sarcina de a informa consiliul de administrație al Bundesbank și de a face recomandări, dar nu are puterea de a lua decizii.

În zona euro, deciziile sunt luate de autoritățile naționale de supraveghere pentru băncile mai mici și de Consiliul unic de supraveghere al Băncii Centrale Europene pentru cele mari.

După cum declara o sursă din zona de supraveghere europeană pentru Reuters – Consiliul Unic de Supraveghere nu a organizat nicio reuniune de urgență și nu intenționează să organizeze una, următoarea sa întâlnire programată urmând să aibă loc în perioada 23-24 martie.

Sursa nu vede nicio implicație directă a prăbușirii SVB pentru băncile din zona euro, dar a avertizat că acest lucru s-ar putea schimba dacă consecințele din Statele Unite s-ar extinde la băncile mai mari, crescând riscul de contagiune.

Ce știm despre Silicon Valley Bank

Până vinerea trecută, Silicon Valley Bank a fost a 16-a cea mai mare bancă din SUA, cu o valoare de peste 200 de miliarde de dolari.

Organizația cu sediul în California, înființată acum 40 de ani, a crescut până a devenit a 16-a cea mai mare bancă din SUA, răspunzând nevoilor financiare ale companiilor de tehnologie din întreaga lume, înainte ca o serie de decizii de investiții nefericite să ducă la prăbușirea sa.

În calitate de bancă preferată de sectorul tehnologic, serviciile SVB au fost la mare căutare în anii pandemiei.

Șocul inițial al pieței Covid-19 de la începutul anului 2020 a făcut repede loc unei perioade de aur pentru startup-uri și companii de tehnologie consacrate, deoarece consumatorii au cheltuit mult pe gadgeturi și servicii digitale, potrivit The Guardian.

Multe companii de tehnologie au folosit SVB pentru a păstra banii pe care îi foloseau pentru salarii și alte cheltuieli de afaceri, ceea ce a dus la un aflux de depozite. Banca a investit o mare parte din depozite, așa cum fac toate băncile.

Problema cea mai mare a intervenit atunci când a decis să investească masiv în obligațiuni guvernamentale americane cu scadență lungă, inclusiv în cele garantate cu ipoteci. Acestea erau, din toate punctele de vedere, la fel de sigure ca și casele.

Doar că obligațiunile au o relație inversă cu ratele dobânzilor; atunci când ratele cresc, prețul obligațiunilor scade. Astfel, când Rezerva Federală a început să majoreze rapid ratele pentru a combate inflația, portofoliul de obligațiuni al SVB a început să piardă semnificativ din valoare.

Dacă SVB ar fi reușit să păstreze aceste obligațiuni timp de mai mulți ani, până la scadență, atunci și-ar fi primit capitalul înapoi. Cu toate acestea, pe măsură ce condițiile economice s-au înrăutățit în ultimul an din cauza războiului din Ucraina, companiile din domeniul tehnologiei fiind afectate în mod special, mulți dintre clienții băncii au început să-și retragă banii din depozite.

Faptul că Statele Unite garantează depozitele SVB nu a reușit să-i asigure pe investitori că alte bănci rămân solide din punct de vedere financiar, sursă foto: captură YT

SVB nu a avut destui bani la îndemână, așa că a început să vândă unele dintre obligațiunile sale cauzând pierderi abrupte și panicând investitorii și clienții.

Având în vedere că băncile păstrează doar o parte din activele lor sub formă de numerar, acestea sunt sensibile la o cerere urgentă din partea clienților.

E adevărat că problemele SVB au legătură cu deciziile sale anterioare de investiții, criza însă a fost declanșată la 8 martie, atunci când banca a anunțat o majorare de capital de 1,75 miliarde de dolari.

În acel moment investitorii s-au prins că trebuie să acopere o gaură cauzată de vânzarea portofoliului de obligațiuni care generează pierderi.

„Dintr-o dată, toată lumea a devenit alarmată de faptul că banca era în criză de capital”, spune Fariborz Moshirian, profesor la UNSW și director al Institutului de Finanțe Globale.

Clienții deveniseră conștienți de problemele financiare majore ale SVB și au început să-și retragă banii masiv.

Însă clienții SVB aveau conturi mari, cu bani foarte mulți. Banca în valoare de 200 de miliarde de dolari s-a prăbușit pur și simplu, marcând cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară globală încoace.

Îngrijorările imediate legate de o contagiune pe scară largă au fost puțin îndulcite de reacția rapidă a guvernului american, care a spus că garantează toate depozitele clienților băncii.

Contractele financiare futures, care permit investitorilor să speculeze pe marginea mișcărilor viitoare ale prețurilor, au crescut pentru sectorul tehnologic american ca răspuns la aceste garanții.

Existau temeri că, în cazul în care garanția nu ar fi fost pusă în aplicare, deținătorii de conturi SVB nu ar fi putut plăti angajații, ceea ce ar fi avut efecte în întreaga economie.

Guvernele și autoritățile de reglementare din întreaga lume, inclusiv din Marea Britanie și Australia, verifică acum dacă există expunere la SVB în sectoarele lor corporative și bancare.

Întrebările pe termen mai lung sunt dacă vulnerabilitatea SVB la creșterea ratelor dobânzilor se va traduce în cazul altor bănci, printr-o supraexpunere la scăderea prețurilor obligațiunilor.

Cu ocazia crizei din 2008, oamenii au crezut inițial că criza creditelor ipotecare e sub control. Aceasta a dus însă la declanșarea crizei financiare globale.

Guvernul nu salvează SVB; aceasta va rămâne falimentată – sau lichidată, cu activele rămase dispersate către creditori – dacă un cumpărător nu o va readuce la viață.

Elon Musk și-a arătat luni interesul pentru a cumpăra banca Silicon Valley Bank după prăbușire. Inițial, CEO-ul Razer, Min-Liang Tan, a sugerat că Twitter ar trebui să ia în considerare cumpărarea SVB și transformarea lui într-o bancă digitală.

Media s-a arătat mirată că șeful Twitter Elon Musk a răspuns, spunând: „Sunt deschis la această sugestie” deși nu e prima dată când Musk vrea să transforme Twitter într-o bancă.

Anul trecut, în noiembrie, Elon Musk le-a spus angajților că vrea să transforme rețeaua socială „într-un cont de piață monetară cu randament ridicat”, carduri de debit, cecuri și împrumuturi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire