RWE Supply & Trading, o filială a concernului german RWE a obținut, pe 16 decembrie, o licență de furnizor de electricitate de la Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE).
Licența marchează întoarcerea gigantului german din domeniul utilităților în România, după ce s-a retras în 2010 din proiectul privind construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei atomo-electrice de la Cernavoda, punând decizia pe seama instabilității economice și politice.
Concernul, cu cifră de afaceri globală de 50 de miliarde de euro, se alătură astfel grupului de companii din domeniul afacerilor cu energie printre care se mai numără Energy Holding, Electomagnetica, Alpiq și Alro.
Activitatea cu care au decis să revină nemții în România este una care nu implică riscuri și necesită o investiție nesemnificativă.
„Cumpără şi vinde energie. Ai nevoie de un birou, un calculator, 2-3 angajaţi şi o secretară. Sunt zeci de traderi cu licenţă, însă nu sunt mulţi activi”, explică Alexandru Săndulescu, director Politici Energetice în Ministerul Economiei, citat de money.ro.
Tot în 2010, compania și-a vandut acțiunile din două proiecte de dezvoltare a unor parcuri eoliene din Constanța, cu o capacitate de peste 160 MW, din cauza birocrației excesive.
În perioada ianuarie-septembrie 2011, RWE Group a avut un profit net de 1,4 miliarde euro, cu 46% mai puțin decât în aceeasi perioadă din 2010.