Criptomonedele reprezintă refugiul perfect pentru cetățenii ruși din Europa și America, vizați de blocarea conturilor bancare, în contextul conflictului armat din Ucraina. La începutul săptămânii, piața crypto a cunoscut o creștere impresionantă, după ce au fost confirmate volume de tranzacționare din ce în ce mai mari.
Luni, 1 martie, tranzacțiile prin care au fost achiziționate criptomonede Tether (n.r. – stablecoin – monedă stabilă) în schimbul ruble au ajuns la 29,4 milioane de dolari, triple față de săptămâna precedentă, informează Reuters.
Monedele digitale de tip „stablecoin”, precum USDT (Tether), spre deosebire de cele foarte cunoscute și tranzacționate, precum BTC (Bitcoin) sau ETH (Ethereum), prezintă o volatilitate mult mai scăzută. Astfel, banii cash sau cei de pe card pot fi „conservați” fără a fi puternic loviți de instabilitate socială, politică sau economică.
Tranzacții masive au fost confirmate și în moneda Bitcoin. Valoarea tranzacțiilor în care au fost cumpărate criptomonede Bitcoin cu monede rusești a ajuns, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, la 16 milioane de dolari. Luni, valoarea acestora a fost de 8,5 milioane de dolari.
1 BTC a depășit nivelul de 44.000 de dolari luni, asta după ce săptămâna trecută valoarea unei monede digitale se afla în jurul prețului de 35.000 de dolari.
După introducerea sancțiunilor economice dure, o rublă a ajuns să valoreze, luni, 0,01 dolari, cel mai mic nivel din istorie. Peste 70% din băncile din Rusia au fost deconectate de la sistemul bancar SWIFT, însă platformele de tranzacționare crypto cunoscute, precum Coinbase și Binance au refuzat să suspende conturile cetățenilor din Rusia și Belarus.
„Să decizi unilateral să interzici accesul unor oameni la criptomonedele lor ar fi în contradicție cu motivul pentru care criptomonedele există”, a declarat un purtător de cuvânt al Binance.
În ciuda sancțiunilor dure, Vladimir Putin nu pare să renunțe la invazie. De partea cealaltă, SUA a anunțat pedepse și mai aspre pentru Rusia și cetățenii săi, din întreaga lume. Totuși, președintele de la Kremlin pare că-și pune speranțele în monedele digitale pentru siguranța cetățenilor, potrivit declarațiilor făcute de curând.