Rusia va recolta cel mai mult grâu, nu există sancțiuni fixate pe alimente iar reputația cumpărătorului nu-i ține de foame consumatorului

Publicat: 15 07. 2022, 14:17
Foto: Pixabay

O analiză privind sănătatea culturilor din întreaga lume, bazată pe datele furnizate de sateliți, sugerează că Rusia ar putea fi singurul mare câștigător anul acesta – atunci când vine vorba de recoltarea grâului.

În SUA secetă, în India secetă, Rusia ajutată de climă depășește producția obișnuită

Datele pe care le-au furnizat Kayrros și EarthDaily Analytics arată că trei dintre cei cinci mari exportatori de grâu din lume (SUA, Franța și Ucraina) ar putea înregistra anul acesta producții mai mici decât se așteptau.

SUA este al treilea exportator mondial de grâu, dar seceta severă din primăvară din cele două dintre principalele state producătoare de grâu, Kansas și Oklahoma, ar putea însemna că randamentele din acest an ar putea fi cu 7-8% mai mici decât media pe cinci ani.

India produce, de asemenea, volume mari de grâu însă consumă cea mai mare parte din acesta. În 2022, India a crescut cantitatea de grâu plantat, ceea ce i-a făcut pe mulți să spere că ar putea deveni un exportator semnificativ și ar putea slăbi presiunea asupra aprovizionării globale. Dar valurile de căldură extreme au lovit India chiar în momentul în care cultura se afla într-un stadiu crucial pentru dezvoltarea cerealelor.

Ca răspuns, guvernul indian a interzis exportul de grâu la începutul lunii mai. Analiza realizată de EarthDaily sugerează că producția Indiei din acest an a fost cu 10 milioane de tone mai mică decât se aștepta.

Totuși, nu peste tot au fost condiții meteorologice dezastruoase. Canada s-a confruntat anul trecut cu o secetă foarte severă, care a dus la producții de grâu istoric scăzute. Anul acesta, recolta pare mult mai sănătoasă, iar EarthDaily estimează că recolta va fi peste media pe cinci ani.

În Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, recolta pare deosebit de promițătoare. Datorită vremii foarte favorabile, randamentele ar putea fi cu 6% mai mari decât media în acest an, ceea ce evident, duce la concluzia cinică dar reală cum că Rusia ar putea folosi grâul ca pârghie politică.

Rusia nu vrea să restricționeze accesul la cerealele sale, SUA nici atât

Mai ales că președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa nu intenționează să restricționeze accesul la cerealele pe care le va produce. Iar Statele Unite au declarat joi că nu vor interzice vânzarea de echipamente agricole către Rusia.

Foto: Pixabay

Statele Unite au transmis băncilor, companiilor de transport maritim și asiguratorilor că exportul de cereale, medicamente și îngrășăminte din Rusia este permis.

Permiterea acestor exporturi rusești este o parte esențială a încercărilor Națiunilor Unite și ale oficialilor turci de a intermedia un acord global cu Moscova care ar permite, de asemenea, expedierea de cereale ucrainene din portul Odesa de la Marea Neagră, care au fost blocate de război.

Eduard Zernin, șeful Uniunii Exportatorilor de Cereale din Rusia, a descris mișcarea SUA ca fiind „un act de bunăvoință” și un „pas real în lupta împotriva foametei mondiale”.

Dar s-ar putea ca recolta Rusiei să nu fie suficientă pentru a compensa deficitele din alte părți ale lumii, spune Elena Neroba, analist ucrainean de cereale la firma de comerț Maxigrain. Iar Rusiei, spune ea, s-ar putea să îi fi greu să le vândă. Alimentele nu fac obiectul sancțiunilor împotriva Rusiei, dar restricțiile fac ca afacerile cu Rusia să fie totuși complicate. Cel puțin deocamdată.

Toată lumea consideră că marile companii vor evita să facă comerț cu Rusia pentru că genul acesta de situație reprezintă un risc uriaș. Nu este vorba doar de riscul unui preț volatil, ci și de un risc pentru reputația lor. Însă nu se știe cine își mai permite să se gândească la reputația sa atunci când o țară sau o regiune întreagă suferă de foamete.

Clima schimbătoare din întreaga lume a distrus recoltele și a mărit prețul grâului cu aproape 50%

Pe măsură ce grâul începe să fie recoltat, prețurile scad ușor, dar sunt în continuare cu 48,5% mai mari decât anul trecut în această perioadă, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Prețul este determinat de cerere și ofertă și este puternic influențat de așteptări. La începutul acestui an, așteptările erau mari pentru recolta de grâu în majoritatea regiunilor, dar războiul și vremea rea au spulberat aceste speranțe.

Schimbările climatice, care fac ca vremea extremă și imprevizibilă să devină mai frecventă, fac orice ca orice plan legat de recolte să fie o glumă bună. Și apoi, deoarece patru sau cinci țări controlează cea mai mare parte a exporturilor de grâu din lume, dacă se întâmplă ceva în oricare dintre aceste țări din cauza unor condiții meteorologice extreme, acest lucru va avea imediat un impact asupra exporturilor mondiale.

Și de parcă nu erau destule date care să ducă la penurie, tocmai pentru că părea cea mai bună soluție pentru a evita încălzirea globală, ecologiștii au insistat ca energia furnizată în prezent de combustibilii fosili să fie înlocuită inclusiv de biocombustibili.

O treime din producția de porumb a SUA este destinată acum producției de etanol din porumb. Alte țări transformă de asemenea milioane de tone de cereale în etanol carburant, ceea ce înseamnă un total de câteva sute de milioane de tone bune transformate în biocombustibil.